x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi-a dat cu Boc în cap

Băsescu şi-a dat cu Boc în cap

de Adriana Duţulescu    |    15 Feb 2011   •   18:46
Băsescu şi-a dat cu Boc în cap

Declaraţia lui Traian Băsescu de la finalul mult aşteptatei întâlniri cu parlamentarii PDL a produs râsete în rândurile asistenţei. Băsescu a spus după şedinţa cu parlamentarii PDL, că s-au discutat soluţii pentru relansarea încrederii în Guvern, fiind ulterior întrebat dacă o astfel de soluţie poate însemna şi un nou premier. "Sunt multe soluţii de relansare a încrederii şi acestea pot fi găsite în primul rând de oamenii politici. În orice caz, speculaţiile pe care le faceţi, cu numiri de premieri, sunt în afara realităţii, pentru că nimic nu se va lua în discuţie la nivelul Coaliţiei ca soluţie de relansare a încrederii în Guvern până după ce se termină alegerile din UDMR", a răspuns Băsescu. Asta în timp ce toată lumea, şI mai ales, tot partidul prezidenţial, aşteptase ca la ora 18, cum era programat, conform calendarului cunoscut la PDL, să se anunţe demisia lui Emil Boc şI desemnarea unui nou premier, cel independent, promis de Băsescu la discuţiile nocturne cu şefii de organizaţii pedeliste. 

În loc de asta, întrebat despre varianta unui premier independent, Băsescu a răspuns: "Poate fi o soluţie, nu cred că în coaliţie va fi o susţinere pentru această idee". După care a plecat, lăsându-l în urmă pe Emil Boc să dea explicaţii rizibile despre propria sa demisie, dată ca sigură în ultimele două zile chiar de către propriul său partid. Întrebat dacă, la întâlnirea cu preşedintele Băsescu s-a discutat şi varianta înlocuirii sale cu un premier independent,  Boc a precizat că "nu s-a discutat direct această variantă pentru că nu este cazul să discutăm acum". "Nu a fost o asemenea discuţie concretă în acest moment, discutăm cum putem maximiza şansele partidului pentru că măsurile guvernamentale dureroase luate au aşezat România pe un stabiliment bun", a mai precizat Boc.

Asta după ce, cu numai câteva minute înainte, în cadrul şedinţei cu parlamentarii PDL, mai mulţI lideri ai propriului său partid i-au spus în faţă lui Boc că ar trebui schimbat din funcţie, din cauza proastei guvernări.

"Discuţiile despre persoane trebuie evitate", le-a răspuns Boc parlamentarilor care l-au contestat. "Persoana mea nu  este importanta. Voi lua cea mai buna decizie pentru guvernare si pentru partid", le-ar mai fi spus Boc.

Ce s-a schimbat din sală până la microfonul presei, şi de dimineaţa până seara, de la aşteptarea unanimă a PDL privind numirea unui premier independent până la declaraţiile total contrare ale lui Băsescu şi Boc?

Răsturnarea planurilor lui Traian Băsescu a fost provocată de factorul UDMR. Înainte de a veni la întâlnirea cu liderii PDL, Traian Băsescu a avut o întâlnire cu şefii partidelor din Coaliţie, UDMR, UNPR şi cu liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian. Băsescu le-a comunicat acestora că doreşte ca Emil Boc să îşi dea demisia din fruntea Guvernului şi să desemneze un premier independent politic care să formeze un alt Cabinet. Contrar aşteptărilor sale, Băsescu s-a lovit de opoziţia UDMR, şi chiar şi de cea a deputatului Pambuccian, care i-au comunicat că nu sunt de acord cu numirea unui prim-ministru independent. Liderii UDMR au invocat drept motiv pentru refuzul de discuta despre schimbarea guvernului şi a premierului faptul că ei au peste o săptămână Congres şi sunt ocupaţi cu acesta, neavând timp să se aplece cu atenţie asupra unor noi negocieri pentru alcătuirea Executivului. De menţionat că liderii UDMR i-au spus lui Băsescu că nu agrează în principiu întreaga idee de a se schimba guvernarea, dar au dat asigurări că după Congresul lor, "vor analiza”.

"Băsescu a înţeles, şi ne-a spus că ştie, ca om politic, ce înseamnă să organizezi un Congres, şi a spus că i-a scăpat din vedere acest mic amănunt, că noi avem alegeri interne”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din conducerea UDMR.

Contactat de Jurnalul Naţional, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat faptul că maghiarii nu agrează ideea unui premier apolitic. "Pot să spun că la nivelul Coaliţiei nu există un entuziasm în acest sens, dar după Congres vom face o analiză, împreună cu PDL, şi vom adiscuta atunci. Acum nu ne implicăm în nicio discuţie despre un alt guvern”, a spus Kelemen Hunor.

Lovitura de imagine pe care a încercat astfel să o dea Traian Băsescu, demiţând un premier – dezastru şi numind unul tehnocrat, a fost blocată de propria sa Coaliţie. Acest lucru însă îi complică socotelile pe care şi le făcuse în privinţa jocurilor interne din PDL, pentru că scopul său era să dea această lovitură în aceste zile, înainte ca, sâmbătă, să aibă loc Consiliul Naţional al PDL. Planul lui Traian Băsescu fusese să preia în forţă partidul, să numească un premier care să-i aducă puncte la imagine şi să îl instaleze şi pe Boc din nou la partid, înainte ca Blaga sau Frunzăverde să aibă timp să-şi anunţe candidaturile la preşedinţia PDL.

Situaţia este însă încurcată, pentru că, o parte dintre greii partidului nu acceptă ca Emil Boc să fie candidat unic, impus din nou de către Traian Băsescu în fruntea partidului. De altfel, potrivit unor surse participante la şedinţele de noapte de la Vila Lac 1, Vasile Blaga a avut o reacţie tranşantă şi dură la adresa ideii reîntoarcerii lui Boc la partid, pe funcţia de preşedinte. "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”, ar fi spus secretarul general al democrat-liberalilor în faţa lui Traian Băsescu, fără să se înţeleagă însă dacă era vorba de o spulberare fizică sau una în cadrul alegerilor pentru funcţia de preşedinte.

Sursele citate susţin că şi liderul de la Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, a avut şi el un dialog neortodox cu Traian Băsescu, pe care n-a vrut să-l apeleze politicos, spunându-i "domnule preşedinte”, ci l-a numit direct, ‚Traiane”, în faţa tuturor: "Traiane, ai ajuns unde ţi-am zis că o să ajungi! Partidul ăsta este condus de Gelu Vişan şi Alin Popoviciu, de a ajuns să ne înjure toată lumea!” Frunzăverde şi-a îndreptat tirul şi asupra Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, pe care a acuzat-o pentru fraudarea votului de la legea pensiilor, spunând că este responsabilă pentru ruperea relaţiilor cu Opoziţia. "Cum vreţi voi să conduceţi ţara fără Opoziţie?! N-aţi înţeles nimic despre ce înseamnă să conduci o ţară!”, ar fi spus Frunzăverde. Sursele Jurnalului Naţional spun că Roberta Anastase era lividă, încercând să se ascundă de privirile colegilor. Aceeaşi atitudine a avut-o şi Elena Udrea, care a încercat pe parcursul discuţiilor să se facă neobservată, punându-şi mâinile la ochi, sub pretextul că are de vorbit la telefon sau de citit ceva.

Elena Udrea se pare că ar avea şi ea probleme în cazul în care Emil Boc şi-ar depune mandatul de prim-ministru. Informaţiile de la vârful PDL spun că noul prim-ministru ar urma să primească "mână liberă” la alcătuirea Guvenului, dar cu misiunea să schimbe 95% din actuala componenţă a Executivului. Astfel, noua echipă guvernamentală n-ar mai urma să o cuprindă şi pe Elena Udrea, care, printre altele, şi din cauza tentativelor ei de a obţine o înţelegere cu Vasile Blaga, ar fi căzut în dizgraţia prezidenţială.

×