x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şterge pe jos cu Blaga

Băsescu şterge pe jos cu Blaga

de Aniela Nine    |    17 Apr 2011   •   13:50
Băsescu şterge pe jos cu Blaga
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

UPDATE: După ce a rezolvat problemele ţării, preşedintele Băsescu a trecut şi la cele interne ale PDL, atacându-l dur pe unul dintre candidaţii la şefia partidului, Vasile Blaga, căruia i-a "acordat” gradul de caporal, considerat insuficient pentru a putea conduce partidul. În schimb Emil Boc a fost mângâiat pe creştet de şeful statului, fiind măgulit cu titulatura de vechi "partener”. "Nu mi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul pe care îl am din 2004, Emil Boc ",  a spus Băsescu, acuzându-l apoi pe Blaga că "şi-a însuşit un atac provenit din televiziunile lui Vântu şi Voiculescu" atunci când a declarat că vrea să-i fie şefului statului "un partener vertical, nu slugă".

"PDL nu poate fi condus prin căprărie, n-are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte", a atacat Băsescu. El s-a declarat foarte deranjat şi de faptul că Blaga ar fi dezvăluit amănunte despre anumite întâlniri între ei doi şi Emil Boc. "Din păcate, unul din candidaţi, Blaga, a ţinut să facă public că a avut o întâlnire cu preşedintele şi pe urmă încă una. Mi se pare că, fiind vorba de PDL, nivelul de exigenţă în relaţiile cu mine este puţin mai ridicat din punct de vedere comportamental, nu înţeleg ce avantaj a avut sau de ce consideră că dacă se află că a vorbit cu mine îi creează un avantaj. Nu mi-a plăcut deloc tipul acesta de speculaţie publică şi faptul că sunt folosit în campanie şi cu interpretări de schimbare de susţinere", a declarat preşedintele.

Întrebat dacă îl mai susţine pe Emil Boc la şefia PDL, presedintele a ţinut să precizeze apoi că el nu se implică în campania niciunui partid, ci doar a răspuns întrebărilor unui ziarist.  "Eu nu mă duc să pun pe nimeni cu mâna, dar când eu sunt implicat în campania internă nu pot să nu reacţionez. Dacă mă lăsau în banii mei, îi lăsam în banii lor. Să facă bine şi să vadă de susţinerea programelor lor. Eu am anunţat pe cine îmi doresc partener, dacă vor să ţină cont bine, dacă nu, iar bine".

Preşedintele a spus că observă un lucru foarte interesant, şi anume că toată lumea vrea să fie partenerul său pentru o continuare, adăugând că în primul rând el îi crede pe cei care au probat parteneriatul, subliniind că se referă strict la Emil Boc. "Unii şi-au scris în moţiune că sunt parteneri cu mine, eu nu resping parteneriate, dar ele depind şi de mine", a spus Băsescu. 

UPDATE: Acasă la UDMR, şeful statului le-a făcut acestora şi un cadou : a anunţat că a introdus în proiectul de modificare a Constituţiei ideea de regiuni, dar a inisistat că acestea vor fi definite prin lege pe criterii sociale şi economice şi nicidecum pe criterii etnice. Declaraţia şefului statului vine în contextul în care în Camera Deputaţilor se află proiectul de lege al UDMR care vizează reorganizarea regională şi propune apariţia regiunii Harghita-Covasna-Mureş, dar şi a unei macroregiuni care se suprapune în mare parte peste zona pierdută de România în 1940 prin Dictatul de la Viena. Legea a trecut tacit de Senat cu ajutorul PD-L, după o înţelegere în coaliţie.

'Vă pot spune că în proiectul de modificare a Constituţiei eu introduc ideea de regiuni (...) urmând ca prin lege să definim aceste regiuni. (...) De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie că e vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă. În momentul de faţă avem foarte multe consilii judeţene, dacă punem şi sectoarele Bucureştiului, avem o birocraţie extrem de ridicată, care ar putea fi simplificată, eventual, prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar, repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice”, a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Covasna, unde se află într-o vizită privată de vineri seara, că proiectul de revizuire a Constituţiei a fost finalizat şi că după Paşti acesta ar putea fi trimis Parlamentului. Băsescu a anunţat şi o posibilă dată pentru referendumul de revizuire a Constituţiei, şi anume iunie 2012, adică în acelaşi timp cu alegerile locale. Preşedintele nu a fost însă foarte explicit în privinţa prevederilor care ar fi cuprinse în acest proiect de revizuire a Constituţiei, în afară de cele deja decise prin referendum precum reducerea numărului de parlamentari şI Parlamentul unicameral.
"Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, în articole din Constituţie au fost introduse şi modificări care vizează punerea în aplicare sau clarificarea unor prevederi constituţionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curţii Constituţionale, ca să nu mai fie ambiguitate la unele dintre articole", a spus Băsescu, care a explicat în acest context şI scopul vizitei sale în Covasna: avea nevoie "de un loc liniştit” unde să înţeleagă foarte bine toate modificările propuse.
"Am căutat un loc liniştit în care să pot să stau să înţeleg foarte bine toate modificările făcute în aşa fel încât după sărbători să putem trimite proiectul de Constituţie în procedura legală către Parlament, adică un aviz al Consiliului Legislativ, un aviz al Curţii Constituţionale şi transmiterea către Parlament. Plecând de la premiza că intenţia, în cazul în care Parlamentul va fi de acord cu punerea în aplicare a rezultatelor referendumului, şi sper aici să fim cu toţi responsabili legat de ce înseamnă obligaţia de a răspunde unui vot dat de populaţie, deci în aşa fel încât, odată cu alegerile locale din iunie 2012, să poată fi făcut şi referendumul pentru aprobarea noii Constituţii şi alegerile legislative să vizeze intrarea într-un ciclu electoral aşezat pe noua Constituţie", a spus Băsescu.
Despre o eventuală modificare a Constituţiei însă preşedintele a vorbit în alte ocazii, când, într-o emisiune tv, s-a declarat adept al reducerii mandatului prezidenţial din nou la 4 ani iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum.

×
Subiecte în articol: basescu covasna revizuirea constitutiei