x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC a clasat toate cererile de renumărare a voturilor

BEC a clasat toate cererile de renumărare a voturilor

02 Oct 2020   •   21:24
BEC a clasat toate cererile de renumărare a voturilor
Sursa foto: Victor Stroe

Biroul Electoral Central a decis, vineri, să claseze cererile de renumărare și sesizările primite. Astfel de solicitări au fost depuse în urma alegerilor din sectorul 1 și din sectorul 5 al Capitalei.

BEC a publicat vineri o notă privind luarea măsurii clasării cererilor de renumărare și a sesizărilor primite.

„Având în vedere prevederile (…) cu modificările și completările ulterioare, care reglementează procedura de contestare a operațiunilor de votare, de deschidere a urnelor, de numărare și totalizare a voturilor, precum și de înregistrare a rezultatului votării în procesele- verbale, văzând procedura de întocmire, verificare și predare primire a proceselor verbale privind rezultatele alegerilor, luând în considerare (…) observând că cererile de „renumărare” a voturilor din circumscripțiile electorale ale căror procese verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central în condițiile (…)propunem următoarele:

1 Clasarea de către președintele Biroului Electoral Central, la propunerea șefului Departamentului legislativ al Autorității Electorale Permanente, a cererilor de renumărare și a sesizărilor primite de Biroul Electoral Central, care vizează circumscriptiile electorale ale căror procese verbale privind centralizarea rezultatelor votării au fost primite de Biroul Electoral Central în condițiile (…)

2. Referatele de clasare, cererile și sesizările clasate vor fi menționate pe ordinea de zi la rubrica ”, se arată în nota BEC.

Candidatul PNL la Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Cristian Băcanu, a cerut „renumărarea totală” a voturilor.

„Am solicitat renumarare totală la Sectorul 5! În urmă analizei realizate de grupul de lucru format luni de echipa mea din PNL, am identificat suspiciuni privind existența unei fraude la votul din sector. De exemplu, 92 voturi PNL la Consiliul Local și 63 la General într-o secție. Cine votează PNL la CL votează la fel și la CGMB, nu poți avea diferențe de 30% la consilii. Pur și simplu nu se poate”, a scris marțio Cristian Băcanu pe Facebook.

Și la sectorul 1 s-a cerut renumărarea.

„Azi-noapte, am solicitat Biroului Electoral Central renumărarea voturilor. Îmi doresc transparență totală, în primul rând pentru a elimina orice suspiciune despre furtul voturilor. Pentru că voturile reprezintă voința și speranța oamenilor. Iar acestea nu trebuie în niciun caz furate. E normal ca într-o luptă atât de strânsă să se verifice fiecare vot. Nu sunt însă normale nici presiunile, nici manipulările”, a scris, tot marți, pe Facebook Dan Tudorache.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: BEC