x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bihor: 175 de consilieri locali și primari din județ și-au pierdut mandatele într-o singură zi

Bihor: 175 de consilieri locali și primari din județ și-au pierdut mandatele într-o singură zi

17 Sep 2020   •   21:50
Bihor: 175 de consilieri locali și primari din județ și-au pierdut mandatele într-o singură zi

Prefectul județului Bihor a semnat, într-o singură zi, ordine care vizează încetarea mandatelor pentru 175 de aleși locali din județ, care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formațiuni politice decât cele de pe ale căror liste au fost aleși.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali și 5 primari, din totalul de aproximativ 1350 de aleși locali ai județului Bihor.

„Pentru a asigura continuitatea activității administrațiilor publice locale, în notificarea emisă ieri, prefectul Dumitru Țiplea a adus în vedere autorităților locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanți care îndeplinesc condițiile legale”, se arată în comunicat.

Din cele 101 unități administrativ-teritoriale din Bihor, situațiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puțini aleși locali, în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleși locali, iar în 33 de UAT-uri nu există astfel de situații, a transmis Prefectura.

„În conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior. În consecință, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales inițial. Prevederile legale menționate se aplică și în cazul consilierilor locali, respectiv județeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale”, au precizat reprezentanții Prefecturii Bihor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: mandate pierdute