x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Biroul Electoral al Sectorului 1: Cine este persoana care căuta în sacii cu buletinele de vot

Biroul Electoral al Sectorului 1: Cine este persoana care căuta în sacii cu buletinele de vot

01 Oct 2020   •   15:13
Biroul Electoral al Sectorului 1: Cine este persoana care căuta în sacii cu buletinele de vot
Sursa foto: Victor Stroe

Un bărbat care căuta în sacii cu buletinele de vot din Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1, a stârnit dispute aprinse în mass media, motiv pentru care BES face precizări în acest caz.

"Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015", transmite BES.

Într-o filmare din noaptea de 28/29 octombrie, președintele BES 1, împreună cu președintele secției de votare, au intrat într-o cameră pentru a lua sacul cu buletinele de vot. 
"Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR PLUS, care, în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedinte tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral.
Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din Hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central", precizează BES.

Renumărarea voturilor s-a efectuat doar în interioarul acelei camere, în prezența președintelui secției de votare și a unui membru al BES. Uneori președintele a fost împreună cu mai mulți membri ai secției.

BES dă asigurări că sacii cu buletinele de vot nu au părăsit încăperea. 

Preşedintele BES 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea posturilor de pază din apropierea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele.

Toţi membrii BES 1 şi-au desfăşurat activitatea continuu de duminică, de la ora 6,00 şi până marţi, la ora 3,00. A fost apoi reluată marţi, la 9,30 şi s-a finalizat miercuri, la 01,30.

"În perioada dintre 29.09.2020, ora 03,00 şi 30.09.2020, ora 09,30, în care sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a fost închis, acesta a fost păzit de către o persoană din cadrul Jandarmeriei.

Mai mult, pentru a evita orice suspiciune, împreună cu jandarmul au stat atât membrul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 din partea PSD, cât şi doi candidaţi din cadrul USR.

Accesul în încăperea în care sunt depozitate materialele electorale se face doar la cererea preşedintelui sau a locţiitorului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces verbal de predare-primire a încăperii".

Prezența președintelui USR, Dan Barna

"Referitor la prezenţa domnului Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1.
Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate", arată comunicatul BES.

 

×