x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bode: În criza de la metrou nicio autoritate a statului nu a fost lăsată singură/ Condamn astfel de acțiuni complet iresponsabile prin care un oraș întreg a fost blocat

Bode: În criza de la metrou nicio autoritate a statului nu a fost lăsată singură/ Condamn astfel de acțiuni complet iresponsabile prin care un oraș întreg a fost blocat

29 Mar 2021   •   15:26
Bode: În criza de la metrou nicio autoritate a statului nu a fost lăsată singură/ Condamn astfel de acțiuni complet iresponsabile prin care un oraș întreg a fost blocat
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul Afacerilro Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, că în gestionarea crizei de la metrou nicio autoritate a statului nu a fost lăsată singură, iar jandarmii puteau interveni doar printr-un ordin scris al prefectului.

„Aş vrea să spun de la început că în gestionarea crizei de la metrou de la sfârşitul săptămânii trecute nimeni şi când spun nimeni mă refer la autorităţile statului nu a fost lăsat singur. Am fost în permanenţă în legătură cu ministrul Transporturilor, cu prim-ministrul şi cu vicepremierul Dan Barna şi cu toate instituţiile statului responsabile cu gestionarea acestei crize", a afimat Bode, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL.

De asemenea, acesta a precizat că au fost aplicate 109 sancțiuni, în valoare de 145.000 de lei. MAI a acționat cu 870 de polițiști, jandarmi și polițiști locali.

„Pentru menţinerea ordinii şi pentru siguranţa cetăţeanului am agreat o serie de măsuri aplicate de către efectivele Ministerului de Interne. În primul rând, la prima oră a dimineţii, am interzis accesul cetăţenilor în staţiile de metrou. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram prezenţi cu efectivele MAI şi bucureştenii obişnuiţi să acceseze metroul în fiecare dimineaţă intrau în staţiile unde era deja acel protest în desfăşurare? Am suplimentat efectivele MAI pentru fluidizarea traficului la suprafaţă şi pentru a-i determina pe oameni să respecte regulile de protecţie în staţiile STB. Vrea să spun că am avut o discuţie, în primele ore ale dimineţii, cu domnul primar general Nicuşor Dan şi, aşa cum aţi putut observa, STB a suplimentat numărul de autobuze cu aproape 15%. De asemenea, noi am crescut numărul de intersecţii în care circulaţia era dirijată de poliţişti de la 42 la 74, am suplimentat efectivele de jandarmi, atât de la suprafaţă, cât şi în interiorul staţiilor de metrou. Am avut, gradual, de dimineaţă până la orele 22,00 când circulaţia a fost reluată, aproximativ 870 de active, poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali. Am legitimat 270 de persoane şi am aplicat 109 sancţiuni în valoare de 145.000 de lei. (...) Legea a fost aplicată şi s-au declanşat două anchete penale: una pentru încălcarea prevederilor Legii 62/2011 privind dialogul social, pentru neasigurarea serviciilor de transport la cel puţin o treime din activitatea normală, iar cea de a doua acţiune vizează trimiterea sesizării făcute de Metrorex către DIICOT pentru infracţiuni cuprinse în Legea de combatere a terorismului. În paralel cu aceste acţiuni, efectivele de jandarmi au fost pregătite pentru intervenţie în perspectiva unui ordin dat de prefect pentru evacuarea staţiei de metrou", a afirmat Lucian Bode.

Acesta a mai precizat că intervenția în forțp se dispune în scris de către prefect.

„Doresc să lămuresc că prevederea legală din articolul 29 este că, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei foloseşte armamentul din dotare cu muniţia aferentă, vestă antiglonţ, scutul de protecţie, căşti cu vizor, bastoane de cauciuc, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public, privat şi care avertizaţi şi somaţi au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică - şi aici suntem - desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii în locurile publice şi în alte obiective importante. Articolul 34 precizează că intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefect sau înlocuitorul acestuia. În această situaţie am fost în ceea ce priveşte intervenţia despre care unii vorbeau în spaţiul public", a explicat ministrul de Interne.

Acesta a mai precizat că, până să se ajungă la emiterea acestui ordin, a fost inițiat un dialog între Metrorex și sindicaliștii de la Metrou, după o discuție cu prefectul Capitalei. Lucian Bode l-a felicitate pe prefect pentru modul în care a gestionat acest dialog.

„Condamn astfel de acţiuni complet iresponsabile prin care un oraş întreg a fost blocat, iar populaţia a fost expusă unor riscuri mari de sănătate. Cu toţii suntem conştienţi de misiunea pe care o avem şi acţionăm în baza unui singur principiu: nimeni nu este mai presus de lege. Faptul că 400 - 500 de oameni au avut impresia că pot bloca o linie vitală de activitatea unui oraş - transportul public cu metroul, fără să existe consecinţe, faptul că a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor a fost o mare greşeală, care, după cum bine se ştie, a fost sancţionată conform legii", a subliniat Lucian Bode.

×
Subiecte în articol: lucian bode protest metrou