x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bogdan Stanoevici vrea un „Pact de pace între oameni”, din funcția de președinte

Bogdan Stanoevici vrea un „Pact de pace între oameni”, din funcția de președinte

de Ion Alexandru    |    25 Oct 2019   •   12:27
Bogdan Stanoevici vrea un „Pact de pace între oameni”, din funcția de președinte

Artist cunoscut, cu zeci de roluri în filme și piese de teatru, plecat din România în ultimul an al dictaturii ceaușiste, Bogdan Stanoevici este unul dintre cei 14 candidați înscriși în cursa electorală pentru Palatul Cotroceni. A revenit în România în 2011, unde, ca un independent tehnocrat, și-a pus întreaga sa pricepere și forță de muncă în slujba celor care, asemenea lui, se află, astăzi, departe de familie. În anul 2014, a ocupat funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni. A demisionat, dar a rămas să lucreze tot într-o instituție guvernamentală, ca secretar de stat în Ministerul Culturii. De unde, spune el, a fost “exclus” de către “tehnocrații” lui Cioloș. A susținut, în urmă cu doi ani, concursul pentru ocuparea funcției de manager al Circului Metropolis și a reușit. Iar astăzi candidează, în primul rând, pentru a-și onora o datorie față de mama sa.

 

 

Bogdan Stanoevici este unul dintre cei doi actori care s-au înscris în cursa electorală prezidențială din anul 2019. Născut la data de 22 ianuarie 1958, Stanoevici a absolvit, în 1982, Institutul IATC I.L. Caragiale din București și, în 1989, prin încheierea unei căsătorii, s-a stablit în Franța, unde și-a continuat cariera artistică. A revenit definitiv în România în anul 2011 și a cochetat cu funcțiile politice. Ca independent. Se autodefinește un “tehnocrat veritabil”, iar acest statut i-ar fi adus numai necazuri.

În perioada 5 martie – 17 decebrie 2014, Bogdan Stanoevici a deținut funcția de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, în Guvernul Victor Ponta, și, ulterior, a ocupat postul de secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor. Recent, actorul a subliniat că nu a ieșit din viața politică, ci că a fost scos din viața politică, mai exact din poziția guvernamentală, de “tehnocrații lui Dacian Cioloș“. În prezent, Bogdan Stanoevici este directorul Circului de stat Metropolitan București, post pe care l-a obținut în urma unui concurs de management organizat în anul 2017.

 

Carieră artistică, în țară și în străinătate

Candidatul independent la Președinția României Bogdan Stanoevici are o bogată carieră artistică. În perioada 1979-1989, el a jucat în 13 filme de lungmetraj, printre care notăm “Eu, tu și Ovidiu”, “Destinația Mahmundia”, “Trandafirul Galben”, “Melodii din Costinești, “Să mori din dragoste de viață”, “Noi, cei din linia întâi”, “Sania albastră”, “Secretul lui Nemesis”, “Francois Villan – Poetul vagabond”, “Rezervă la start” sau “Dans la cage”.

Iar cariera sa artistică este una la fel de bogată și peste hotare, unde a jucat în peliculele “”Illusions de Salah Sermini”, “La guerre de vide”, “Bac 14”, “La Ferme”, “Half spirit”, “Bingo”. “L’engerange”, “Quicksand”, “Toronto R-V” Recent, în România, a jucat în serialul “Fructul Oprit”. Bogan Stanoevici a apărut în 16 producții de televiziune în România, în perioada 1979-1989, și în alte 12 în Franța. În aceeași perioadă post-decembristă, a jucat în nu mai puțin de zece piese de teatru în țară, dar, ulterior, și în nouă piese de teatru în străinătate.

 

Are o datorie de suflet pentru care candidează

Candidatura sa la prezidențiale nu este un impuls de moment, ci, așa cum chiar Bogdan Stanoevici recunoaște, este încercarea îndeplinirii unei datorii de suflet pe care o are la mama sa. “Un motiv personal, de sulflet, pentru care candidez, este legat de mama mea, care a fost cea mai importantă persoană din viața mea”, afirmă Stanoevici. “M-a crescut singură de la un an și jumătate și a sădit în mine valorile cele mai importante, nu numai ale iubirii, dar și ale patriotismului. Văzând ce se întâmplă cu România, mi-a spus că mă roagă ca, atunci când voi fi pregătit, să fac tot ce pot eu pentru a repara tot ceea ce este strâmb în România”, precizează actorul. Iar în opinia sa, acest moment a venit.

 

Proiectul politic: “România, din nou acasă”

Candidatul independent Stanoevici susține că nu caută să ocupe o funcție, nu vrea să fie milionar și că a înțeles, datorită profesiei sale, că, fără oameni, el nu există. Iar principiul după care s-a ghidat tot timpul în viață și pe care vrea să-l imprime și funcției prezidențiale este adevărul.

Proiectul politic al lui Bogdan Stanoevici este structurat în zece puncte, fiecare dintre acestea reprezentând câte un obiectiv major pe care promite că îl va îndeplini dacă va fi ales în cea mai importantă funcție a statului român. La care se adaugă două angajamente asumate. “Voi interzice exportul de lemn brut. Pentru fiecare copac tăiat, se vor planta alți patru copaci” și “Vreau ca România mea și a ta, a noastră să fie din nou acasă”.

Programul, din zece puncte, propune un “Pact al păcii între oameni” și cuprinde instaurarea unui limbaj decent în confruntările ideologico-politice, fără vulgarități sau insulte. Un alt punct este acela al “adevărului, spus în orice situație”.

Bogdan Stanoevici vrea interzicerea manipulărilor de orice natură, în scopuri electorale și politice, interzicerea oricăror acuzații ce produc etichetări sau discriminare, acceptarea opiniilor diferite, fără a privi diferența cu superioritate și dispreț. “Deciziile trebuie luate în interesul oamenilor, nu în interesul partidelor sau în interes personal”, susține acesta, atrăgând, totodată, atenția că educația, sănătatea și cultura sunt prioritățile absolute ale României. Candidatul independent mai vizează, în proiectul său electoral, eliminarea oricărui demers ideologic ce duce la conflicte între părinți și copii sau între cei plecați din țară și cei rămași, precum și eliminarea, în orice situație, a incitării la ură.

 

Locuiește cu chirie, la bloc

Bogdan Stanoevici este unul dintre cei mai puțin avuți candidați la prezidențialele din acest an. Spre deosebire de majoritatea competitorilor săi electorali, actorul nu deține niciun teren și nicio proprietate imobiliară. Mai mult, el locuiește într-un apartament, la bloc, pentru care plătește chirie. Are, în schimb, în proprietate un autoturism marca Chevrolet și o motocicletă Honda. Acestea sunt singurele sale bunuri, el nedeținând nici obiecte de valoare, opera de artă, ceasuri scumpe sau bijuterii.

La capitolul “active financiare”, din declarația de avere pe care a depus-o în calitate de candidat la prezidențiale, Bogdan Stanoevici menționează că are în conturi suma de 150.120,42 de lei. Este dator 1.000 de euro la o instituție de credit din Frața. În ultimul an fiscal, actorul a realizat venituri în cuantum de 204.695 de lei.

×
Subiecte în articol: Bogdan Stanoevici