x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică MCV: Bruxelles-ul laudă România și nu prea

MCV: Bruxelles-ul laudă România și nu prea

de Marius Gîrlașiu    |    26 Ian 2017   •   10:30
MCV: Bruxelles-ul laudă România și nu prea
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Raportul MCV pe 2016 publicat ieri de Comisia Europeană recunoaşte “progresele majore” înregistrate în Justiţia românească în cei zece ani de la aderarea la UE, însă avertizează că încă mai există “deficienţe importante” care ar trebui remediate. Bruxelles-ul consideră că reformele Bucureştiului nu sunt încă ireversibile şi avertizează Parlamentul şi Guvernul în legătură cu iniţiativele legislative menite să slăbească lupta anticorupţie. Reacţia coaliţiei de guvernare a fost una tranşantă: Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor să rupă cooperarea cu CE.

 

“Rapoartele MCV ale Comisiei pe anii 2014, 2015 și 2016 au putut evidenția o tendință și un bilanț pozitive care indică progrese importante și un caracter ireversibil tot mai pronunțat al reformelor puse în aplicare în cadrul MCV”, se arată în documentul publicat ieri de Comisia Europeană. “Cu toate acestea, există încă deficiențe importante care trebuie remediate. Reforma trebuie să continue pe aceeași cale, iar garanțiile interne trebuie consolidate în continuare în scopul de a se asigura caracterul ireversibil necesar pentru îndeplinirea obiectivelor de referință în mod satisfăcător”, este una dintre concluziile-cheie ale monitorizării Bruxelles-ului privind Justiţia. Deşi este valabil pentru anul 2016, raportul Comisiei Europene menţionează inclusiv cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Grindeanu privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, cele care au generat proteste de amploare duminica trecută în marile oraşe ale ţării. “La 18 ianuarie 2017, Guvernul a prezentat spre consultare două proiecte de ordonanțe de urgență, una privind grațierea și una de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală”, se arată în raport.

 

Parlamentul, luat iar în vizor

În privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, CE a remarcat piedicile puse de parlamentari luptei anticorupţie. “Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenței sau eficacității DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate”, avertizează raportul MCV. Mai mult, Comisia a criticat Parlamentul pentru tentativele repetate de a slăbi lupta anticorupţie din ţara noastră. “O serie de modificări importante aduse Codului penal şi Codului de procedură penală de către Guvern în scopul de a alinia dispozițiile acestora cu deciziile Curții Constituționale nu fuseseră încă adoptate la sfârșitul legislaturii în decembrie 2016, în timp ce în Parlament se acorda atenție unor modificări care au suscitat controverse pe motivul că slăbeau cadrul legal anticorupție, chiar dacă ele nu au fost adoptate”, se menţionează în raport. În plus, documentul recomandă expres Parlamentului “adoptarea unor criterii obiective pentru luarea și motivarea deciziilor de ridicare a imunității parlamentarilor pentru a se asigura faptul că imunitatea nu este folosită pentru a se evita cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție”. O altă recomandare făcută Legislativului de la Bucureşti este “să dea dovadă de transparență în procesul său decizional cu privire la acțiunile întreprinse în urma hotărârilor definitive și irevocabile având ca obiect incompatibilități, conflicte de interese și averi ilicite pronunțate împotriva membrilor săi”. În privinţa reformei sistemului judiciar, Bruxelles-ul consideră că “faza actuală a reformei Codului penal și a Codului de procedură penală ar trebui încheiată, iar Parlamentul ar trebui să își pună în practică planurile de adoptare a modificărilor prezentate de Guvern în 2016, după consultarea cu autoritățile judiciare”.

 

Ridicarea MCV? “Depinde doar de noi”

“Este un raport corect şi echilibrat din punctul meu de vedere. Surprinde progresele care sunt făcute, stabileşte oarecum nişte ţinte şi anume să dovedim că sunt ireversibile eforturile care sunt făcute şi garanţiile de ireversibilitate. În rest, pune accentul pe măsurile pe care le avem de luat, recomandările mai vechi care de altfel sunt cuprinse în Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020”, a comentat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România, pentru Jurnalul Naţional. În ceea ce priveşte ridicarea supravegherii, cerută cu insistenţă de liderii ALDE şi PSD, Alistar susţine că asta depinde doar de răspunsul Bucureştiului în faţa recomandărilor venite de la Bruxelles: “Depinde de România şi de modalitatea în care reuşeşte să răspundă. Dacă citiţi cu atenţie concluziile, se spune că nu sunt recomandări critice însă sunt în continuare elemente care sunt parţial rezolvate şi atunci trebuie garanţiile acestea. Deci ţine de noi. Poate să fie un an, poate să fie doi, ţine efectiv de felul în care reuşim noi să rezolvăm acele aspecte pe care le semnalează şi care sunt mai puţin acute decât în alte dăţi. Mai ales că şi menţionează raportul că e un trend pozitiv în ultimii ani, constant”.

fragment din raportul MCV pe 2016: În ansamblu, perspectiva la zece ani de la instituirea mecanismului arată că România a făcut progrese majore către îndeplinirea obiectivelor de referință stabilite prin MCV. Cu toate acestea, există încă deficiențe importante care trebuie remediate.

Tăriceanu vrea să rupă MCV-ul: “Sunt aberaţii în raport”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat dur după raportul Comisiei Europene. Liderul ALDE susţine că va discuta cu preşedintele PSD Liviu Dragnea şi cu premierul Sorin Grindeanu pentru a pune capăt colaborării cu Bruxelles-ul în cadrul MCV. "O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor (n.r. - Liviu Dragnea) pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să îl rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, ci unul de verificare şi care, practic, stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România”, a acuzat al doilea om în stat.

 

Iohannis îl laudă pe Cioloş

Prezent şi ieri la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis a salutat raportului Comisiei Europene. "Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil”, a reacţionat Administraţia Prezidenţială. În schimb, Iohannis a avertizat coaliţia de guvernare în privinţa derapajelor privind justiţia. “Guvernul României şi actuala majoritate parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei vor contribui la consolidarea statului de drept şi ridicarea MCV”, a transmis Preşedinţia.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Dacă vom continua să luptăm cu corupţia vom câştiga, dacă nu, băieţii răi vor câştiga şi nici nu vreau să-mi imaginez aşa ceva pentru Români. Raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.

×