x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bucătărie și sală de mese la Ministerul Justiției, a doua zi după ce Vela a suspendat restaurantele

Bucătărie și sală de mese la Ministerul Justiției, a doua zi după ce Vela a suspendat restaurantele

de Ion Alexandru    |    31 Mar 2020   •   08:05
Bucătărie și sală de mese la Ministerul Justiției, a doua zi după ce Vela a suspendat restaurantele

La fix două zile după ce președintele României a decretat starea de urgență la nivel național și la fix o zi după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a emis prima Ordonanță Militară cu privire la limitarea aglomerărilor de persoane, Guvernul Orban a emis o Hotărâre prin care a autorizat Ministerul Justiției să închirieze mai multe spații ale sediului propriu, în vederea amenajării unei cantine, cu bucătărie și săli de mese, pentru salariații instituției. Predoiu, care a contrasemnat actul oficial, urmează să scoată la licitație atribuirea spre închiriere a acestor spații, pentru o perioadă de minimum zece ani.

 

În data de 16 martie, președintele Klaus Iohannis a emis decretul privind instaurarea stării de urgență la nivel național, pentru a preîntâmpina și limita efectele pandemiei de coronavirus. La Anexa a doua, privind măsuri de primă urgență cu aplicabilitate graduală, în cuprinsul articolului 5, se prevede „închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și a altor localuri publice”.

A doua zi, pe 17 martie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, emite Ordonanța Militară nr. 1/2020, privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri. La primul articol al acestui act normativ cu caracter militar, chiar înaintea reglementării interdicțiilor referitoare la îngrădirea sau la limitarea dreptului la liberă circulație a persoanelor, se prevede că: „Se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizate de restaurante, hoteluri, cafenele și alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației”.

 

Cantină la MJ, aprobată în plină pandemie

Pe 18 martie, la o zi de la Ordonanța Militară și la două zile de la emiterea Decretului, Executivul condus de Ludovic Orban emite Hotărârea de Guvern nr. 219/2019, privind închirierea unor spații aflate în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Justiției. Concret, prin documentul semmnat de Orban, dar contrasemnat de Cătălin Predoiu, în calitate de ministru al Justiției, și de Florin Vasile Cîțu, în calitate de ministru al Finanțelor Publice, se aprobă „închirierea de către Ministerul Justiției a unor spații, în scopul prestării de servicii de alimentație publică și/sau servire a mesei pentru salariați”. În document se mai arată că închirierea acestor spații se va realiza prin licitație publică.

Anexa acestei Hotărâri de Guvern precizează că o suprafață de 16,20 metri pătrați se închiriază cu destinația de bucătărie, în timp ce două spații, unul cu suprafața de 38,15 metri pătrați, iar al doilea cu suprafața de 21,15 metri pătrați, se închiriază cu destinația de sală de mese, contractul de închiriere având valabilitatea de zece ani, cu posibilitatea prelungirii, prin emiterea unui act adițional.

De precizat este că aceste spații se află în incinta clădirii în care funcționează Ministerul Justiției, iar chiria generată prin închirierea lor se va vărsa direct la bugetul de stat. Prețul minim lunar pentru închirierea celor trei spații este de 2.500 de lei, conform anexei hotărârii de guvern citate.

Iohannis a decretat starea de urgență pe 16 martie. Pe 17 martie, Vela a stabilit, prin ordonanță militară, închiderea localurilor de alimentație publică. Pe 18 martie, Orban i-a dat voie lui Predoiu să-și facă restaurant în Ministerul Justiției

 

Președintele Klaus Iohannis a trimis, ieri, la CCR o Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 66/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Iohannis acuză în sesizare faptul că modul de constituire a conducerii Institutului este „neclar și imprecis”, că nu sunt criterii pentru anumite desemnări. Institutul Levantului este condus de fostul președinte Emil Constantinescu.

Ordonanța de Urgență nr. 66/2019 are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, „în scopul adoptării unor măsuri care să îmbunătățească modul de desfășurare a activităților, prin clarificarea statutului juridic al acestei instituții, stabilirea obiectivelor și reglementarea statutului personalului angajat”, scrie Președinția în acțiunea formulată. Conform documentului citat, Legea nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a fost adoptată de Parlamentul României în data de 9 martie 2017, ca lege ordinară, ulterior respingerii unei cereri de reexaminare a președintelui României prin care se solicita, printre alte aspecte, și clarificarea statutului juridic al acestei instituții. Potrivit art. 1 alin. (1) din Legea nr. 117/2017, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (denumit în continuare ISACCL) a fost înființat ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică.

Juriștii de la Cotroceni notează că, potrivit dispoziției constituționale a art. 115 alin. (4), „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”.

 

 

×