x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO: PSD, moțiune de cenzură în versuri pentru demiterea Executivului

VIDEO: PSD, moțiune de cenzură în versuri pentru demiterea Executivului

de Alice Petrescu    |    14 Iun 2021   •   13:10
VIDEO: PSD, moțiune de cenzură în versuri pentru demiterea Executivului
Sursa foto: Lucian Alecu

Liderii social-democrații au anunțat în cadrul unei conferințe de presă că au finalizat textul moțiunii de cenzură la adresa Executivului, intitulată „România eșuată. Documentul începe cu un citat din poetul George Bacovia: "Prin fumul de țigări, ca-n nouri, / Gândeam la lumi ce nu există..." 

 

PSD acuză guvernul că duce economia țării „spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește. 

„România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai . Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate. Prin tot ce ați făcut în ultimul an și jumătate, ați demonstrat din plin că singura preocupare este să vă umflați conturile firmelor de casă și să vă abonați la banii publici amantele, rudele și amicii. În doar câteva luni, ați evoluat de la modelul guvernării CDR, de la lupta pe ciolan, la modelul PDL, al sărăciei, tăierilor, austerității! Atitudinea voastră de vătafi îmbuibați care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului este înspăimântătoare. Ați abandonat sloganul liberal în favoarea celui pedelist . Modul de acțiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător”, se arată în textul moțiunii.

În plus, social-democrații vor demisia Executivului.

„România are o singură soluție: să plecați! Ați făcut mult prea mult rău țării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri ”fantastice”, ați transformat România într-o țară eșuată. O Românie eșuată, cu o economie eșuată, cu un sistem de învățământ eșuat, cu un sistem medical eșuat, cu o Agricultură eșuată! Ca niciun alt guvern de până acum, ați reușit performanța să eșuați în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru <împărțirea prăzii> între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcțiile pe care vă lăudați că le desființați, direcționarea bugetului de stat și a banilor europeni din PNRR-ul pentru susținătorii la congresele din toamnă și circul... mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eșecul! Nu ați păcălit însă pe nimeni, domnule Cîțu! Toți românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării ”fantastice” a PNL-USR-PLUS-UDMR. Și, de aceea, este momentul să plecați acasă”, încheie social-democrații.

Marcel Ciolacu a precizat că PSD va duce negocieri cu parlamentari de la toate formaţiunile politice, iar moţiunea va fi depusă în Parlament săptămâna viitoare. "În cazul în care moţiunea de cenzură va trece, îi anunţ pe parlamentarii PSD că va urma o sesiune extraordinară de numire a altui Guvern", a mai spus social democratul. 

Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură și înlăturat Guvernul Cițu este nevoie de votul a 234 parlamentari, jumătatea plus unu din numărul de mandate. În aceste condiții șansele pentru a fi adoptată moțiunea sunt mici întrucât Opoziția reprezentată de PSD și AUR au împreună doar 203 de voturi (PSD - 157 de mandate AUR - 46 mandate).

 

×
Subiecte în articol: psd motiune de cenzura