x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Circ şi băşcălie de cartier la moţiunea Opoziţiei

Circ şi băşcălie de cartier la moţiunea Opoziţiei

de Marius Gîrlașiu    |    09 Feb 2017   •   10:39
Circ şi băşcălie de cartier la moţiunea Opoziţiei
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a picat ieri în plenul reunit al Parlamentului. Parlamentarii PSD şi ALDE s-au abţinut de la vot, la fel cum au procedat şi partenerii din UDMR. Fără sorţi de izbândă, demersul Opoziţiei s-a transformat pe alocuri într-o băşcălie de birt cu Traian Băsescu în rolul principal.

 

Moţiunea de cenzură depusă de PNL şi USR a strâns în plenul reunit al Parlamentului 161 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă", în vreme ce 33 de voturi au fost anulate (123 de senatori şi deputaţi semnaseră iniţierea moţiunii). Pentru a trânti Guvernul Grindeanu, Opoziţia ar fi avut nevoie de cel puţin 233 de voturi pentru, însă grupurile PSD, ALDE şi UDMR s-au abţinut de la vot, iar parlamentarii minorităţilor au votat după cum le-a dictat conştiinţa. Pesediştii şi aliaţii lor au asigurat însă cvorumul de şedinţă. “Vă asigur că am înţeles pe deplin toată emoţia şi supărarea pe care ordonanţa 13 le-au generat. Nu voi mai accepta nicio iniţiativă de acest gen în Guvern. Vă promit că, de azi înainte, acest Guvern va fi exclusiv unul al dialogului şi al consultării publice”, a promis premierul Sorin Grindeanu de la tribuna Parlamentului. Şeful Executivului a aruncat săgeţi spre liberalul Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţiei fiind unul dintre cei care au coordonat realizarea Codurilor penale adoptate prin asumarea răspunderii pe vremea Guvernului Boc. "Ordonanţa ruşinii a fost aşa de transparentă că i s-a văzut Teleormanul, iar poporul a fost aşa de hotărât că nu se mai văd nici frunzele de la morcovi, domnilor", i-a replicat Predoiu. În apărarea premierului a sărit şeful său pe linie de partid. “Aţi depus o moţiune politicianistă, ipocrită, inutilă care exprimă tot mai exasperant nemulţumirea că aţi pierdut alegerile. Această moţiune nu este decât o notă de subsol la discursul slab şi răutăcios de ieri al preşedintelui Klaus Iohannis”, a acuzat Liviu Dragnea. Liberalii au preluat în Parlament şi una dintre scandările preferate ale protestatarilor din Piaţa Victoriei. “Un grup format din domnii Dragnea, Tăriceanu şi Grindeanu a reuşit să distrugă complet imaginea României pe plan extern, aşa cum doar Ion Iliescu şi minerii chemaţi de domnia sa în Bucureşti au mai reuşit să o facă. <> a devenit sloganul guvernării Dragnea-Grindeanu-Tăriceanu”, a acuzat liderul PNL, Raluca Turcan. Preşedintele interimar al PNL a făcut însă şi o gafă, vorbind despre motivele pentru care românii au parasite ţara de-a lungul anilor: “aplicarea preferenţială sau neaplicarea legii de către politicieni”. În schimb, Nicuşor Dan l-a acuzat pe Sorin Grindeanu că a cedat presiunilor făcute de Liviu Dragnea pentru adoptarea ordonanţei 13. “Domnul Grindeanu avea toate mijloacele să se opună. Nu a făcut-o, a fost laş! A pus interesele şefului său de partid în faţa intereselor ţării şi pentru asta şi-a pierdut încrederea”, a declarat liderul USR.

Băsescu, one-man-show

Spre finalul dezbaterii, politica s-a transformat mai degrabă într-o veritabilă băşcălie de cartier, cu Traian Băsescu în rolul principal. Fostul preşedinte l-a rugat pe Liviu Dragnea să-i acorde timp suplimentar din minutele aferente grupului PSD, iar preşedintele Camerei s-a arătat generos: "Domnu' preşedinte, uitaţi-vă acolo, PSD mai are 17:59 minute". "Vă mulţumesc! Deci mi le acordă toate?", a replicat Băsescu hăhăind. Liderul PMP şi-a încheiat discursul după zece minute, prilej de glume cu fostul membru PD ajuns astăzi în fruntea social-democraţilor. "Vă mulţumesc pentru răbdare. Domnule ayatollah, vă mulţumesc pentru timp!", l-a înţepat Băsescu pe Dragnea. "Dom' preşedinte, dom' preşedinte! Numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tău", a răspuns Dragnea, izbucnind în hohote de râs. Băsescu nu s-a abţinut şi a revenit la microfon pentru a-i mai da o replică: "Da, şi numai în România un ayatollah poate să fie ortodox". În schimbul de replici s-a implicat şi C.P. Tăriceanu. "Eu i-am spus lui Dragnea să nu vă dea timp din timpul lor, pentru că o să ajungeţi să-i luaţi la întrebări pe banii lor, da?", a glumit preşedintele Senatului.

Sorin Grindeanu, prim-ministru

Guvernul va susţine în continuare lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept. Avem cel mai mare sprijin popular de după Revoluţie, dar avem şi datoria să implementăm ceea ce scrie în programul de guvernare.

Tăriceanu, invitaţie la whisky

Un schimb spumos de replici a avut loc şi între foştii “amici”, C.P. Tăriceanu şi Traian Băsescu. "Domnule preşedinte, aici se ridică mâna, nu-i ca pe vapor!", a replicat Tăriceanu, într-un moment în care Băsescu a cerut drept la replică. "Nu ştiu cum era pe vapor, dar să ştiţi că acolo nu am întâlnit escroci. Acolo, categoria asta de oameni, dacă apucau să se urce pe vapor, nu ştiu dacă erau şi la întoarcere, pe când Parlamentul văd că ţine orice. Pe tot mandatul", a venit replica acidă din partea lui Băsescu. Liderul PSD s-a implicat şi el în contrele verbale, invitându-i pe Tăriceanu şi Băsescu să continue disputa în biroul său. ”La un whisky?”, s-a întrebat retoric liderul ALDE.

DIALOGUL ZILEI:

Tăriceanu: ”Fiecare cu gaşca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetăţenii”.

Băsescu: ”Aşa e. Am văzut câţi sunteţi cu cetăţenii, numai zilele ăstea, prin Piaţa Victoriei, şi vă mai pot spune ceva: se vede câţi sunteţi cu cetăţenii că toţi v-aţi pitit de frică, că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiţi de cetăţeni? Vorbiţi cu ei la telefon”.

Tăriceanu: ”Să ştiţi că pe mine mă sună şi noaptea, nicio problemă, n-aveţi grijă”.

Băsescu: ”Spuneţi cinstit, câţi vă înjură zilele acestea?”

Tăriceanu: ”Să ştiţi că e greu să depăşească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră.”

×