x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CNS către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

CNS către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

25 Iun 2011   •   09:38

Presedintele Consiliul National Secuiesc, Izsak Balazs, a adresat liderilor UDMR, in cadrul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali, o scrisoare deschisa in care ii roaga sa nu adopte nicio hotarare care poate afecta negativ "comunitatea nationala" din secuime.

Potrivit scrisorii deschise a presedintelui CNS, Izsak Balazs, Guvernul se pregateste sa adopte un proiect de reorganizare administrativa care este contrar angajamentelor internationale asumate de Romania si reprezinta o provocare de scara istorica pentru intreaga comunitate maghiara.

"Pe tot parcursul istoriei sale secuimea avea propriile sale unitati administrative, care nu au fost desfiintate nici macar de reforma administartiva din 1968, ce modifica delimitarile administrative in defavoarea populatiei maghiare autohtone majoritare din regiune. Accesarea fondurilor unionale este doar pretextul planului actual de regionalizare, adevaratul motiv fiind incadrarea intr-o unitate administrativa unde, ajungand in minoritate, nu va mai avea un cuvant in deciziile privind propria sa viata comunitara. In numele CNS, va rog sa nu adoptati nicio hotarare care afecteaza negativ comunitatea noastra nationala", afirma Balazs, potrivit Mediafax.

Izsak Balazs aminteste, in acest sens, hotararea adoptata in 5 septembrie 2009 de Adunarea Alesilor Locali, care afirma ca "Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa", iar viitorul acestei regiuni "nu poate fi imaginat altfel, decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei".

Totodata, hotararea arata ca la reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere "principiul european conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste".

"Trebuie initiata fara intarziere asocierea benevola a autoritatilor locale secuiesti, ca prin aceasta sa fie fundamentata regiunea Tinutul Secuiesc, ca si regiune administrativa de sine statatoare. Indiferent cu ce ne ameninta puterea centrala, de la aceste principii nu se poate abate pentru niciun compromis", se afirma in scrisoarea deschisa a CNS.

×