x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia PSD-ACD, pe ultimii metri

Coaliţia PSD-ACD, pe ultimii metri

de Monica Iordache Apostol    |    03 Feb 2011   •   14:17
Coaliţia PSD-ACD, pe ultimii metri
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Protocolul de constituire a alianţei PSD-ACD va fi semnat la sfârşitul acestei săptămâni, dacă documentul va fi validat de conducerile celor trei partide. Sâmbătă se vor reuni separat Consiliul Naţional al PSD, Delegaţia Permanentă a PNL şi Consiliul Naţional al PC pentru a vota protocolul, el fiind semnat de preşedinţii celor trei partide în cadrul unui eveniment ulterior. Termenii protocolului vor fi finalizaţi până sâmbătă, fiind decis abia aseară numele alianţei.

În întâlnirea de marţi seara s-au discutat variante ca „Alianţă”, „Uniune”, „Pact”, „Convenţie” sau „Pol”, fără a ajunge însă la o concluzie. PSD şi ACD au convenit până acum ca în denumire să se regăsească termenii „social” şi „libe­ral”, dar se mai dorea şi un termen care să vorbească despre proiectul pe care îl propune noua formaţiune, precum Alianţa Naţio­na­lă sau Alianţa Naţională pentru Ro­mânia, spun surse liberale. Pentru că denumirea e un element important de marketing politic, ea e suspu­să unor cercetări sociologică în focus-grupuri. În ultimele zile s-au organizat astfel de focus-grupuri pentru a alege cea mai bună dintre variantele propuse pentru numele alianţei. În final, aseară după discuţii îndelungate, liderii noii formaţiuni au ales numele de Uniunea Social-Liberală.

În sigla noii formaţiuni se vor regăsi elemente specifice tuturor celor trei partide, adică cei trei trandafiri (PSD), săgeata (PNL) şi balanţa (PC).

Protocolul nu va prevedea înfiin­ţa­rea unui organism de conducere al noii formaţiuni, deciziile urmând să fie luate prin consultarea preşe­din­ţilor PSD şi ACD.

Candidatul la Primăria Capitalei va fi unul singur, reprezentând USL, la fel şi candidaţii pentru primăriile de sector ale Capitalei. Liderii ACD Bucureşti, Andrei Chiliman şi Cris­tian Popescu Piedone doreau însă  ca Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) să aibă candidaţi proprii atât la primăriile de sector, cât şi la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. În privinţa candidaturilor pentru restul ţării, principiul va fi cel al parităţii, PSD şi ACD având un număr egal de candidaţi atât la alegerile locale, cât şi la cele generale. Astfel, fiecare din cele trei partide îşi va păstra actualii preşedinţi de consilii judeţene, primari de municipii reşedinţă de judeţ şi parlamentari, aceştia urmând să candideze pentru un nou mandat.

Pentru pentru locurile deţinute acum de PDL urmează să fie efectuate sondaje de opinie pentru a se alege candidatul cu cele mai mari şanse din cadrul alianţei, dar în final va trebui păstrat echilibrul între numărul de candidaţi ai PSD şi cei ai ACD. Astfel, spun surse liberale, în protocol va fi precizat că PSD va avea 21 de candidaţi la şefiile de consilii judeţene, iar ACD 20. De asemenea, PSD şi ACD vor avea câte 20 de candidaţi pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ. Acelaşi sistem va fi păstrat şi pentru împărţirea colegiilor electorale în cazul alegerilor parlamentare, cel puţin dacă ele rămân în forma actuală, iar legea alegerilor generale nu se va modifica.

Purtătorul de cuvânt al PC, deputatul Bogdan Ciucă, a declarat ieri că realizarea coaliţiei dintre Alianţa de Centru Dreapta şi PSD reprezintă cel mai serios proiect politic din ultimii 20 de ani. „În opinia mea este poate cel mai serios proiect politic din ultimii 20 de ani, bineînţeles cu condiţia să-l ducem până la capăt, dar toate semnele sunt că vom reuşi acest lucru”, a declarat Ciucă. Acesta a mai spus că formarea alianţei va permite crearea unui „liant extrem de puternic” nu doar pentru schimbarea actualului guvern, ci pentru realizarea unor obiective precise. Deputatul a prezentat câteva dintre obiectivele aflate în discuţie între cele trei partide: renunţarea la politizarea excesivă a instituţiilor statului, tragerea la răspundere la final de mandat, abrogarea legii pensiilor, scăderea TVA.

×
Subiecte în articol: politica