x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia reduce pragul electoral pentru UDMR

Coaliţia reduce pragul electoral pentru UDMR

de Adriana Duţulescu    |    03 Mar 2011   •   20:35
Coaliţia reduce pragul electoral pentru UDMR
Sursa foto: Cristian Nistor/Agerpres

Deşi ministrul Elena Udrea susţinea miercuri că protocolul Coaliţiei, proaspăt semnat de preşedinţii PDL, UDMR, UNPR şi de liderul mi­no­ri­tă­­ţilor, nu conţine nici un document su­plimentar, peste câteva zile, luni, aceleaşi personaje îşi vor pune sem­nă­tu­rile pe anexa protocolului, care ar cu­prinde, potrivit unor surse guver­na­mentale, în afară de calendarul adoptării "priorităţilor legislative", detalii legate de modificarea sistemului electoral.

Astfel, aşa cum s-a specificat deja de principiu în protocolul oficial al Coa­liţiei, vor fi modificate legislaţia electorală şi Legea administraţiei pu­blice locale. Astfel, primarii vor fi aleşi uni­nominal într-un singur tur de scrutin, după modelul pre­şe­din­ţilor de Consilii Judeţene, şi vor face par­te din Consiliul Local, pe care îl vor pre­zida. Pragul electoral pentru ale­gerile locale va fi redus de la 5% la 3%, la ce­re­rea UDMR, maghiarii justificându-şi solicitarea prin dorinţa de "a asigura reprezentarea comuni­tăţii ma­ghia­re la nivelul ad­mi­nis­traţiei locale în toate comunităţile unde trăiesc ma­ghiari".

În ceea ce priveşte alegerile parla­mentare, vor fi redesenate colegiile elec­torale, dar asta după alegerile lo­cale, PDL aşteptând să vadă ce pri­mă­rii va câştiga în iunie 2012. Şi siste­mul de vot se va modifica, în­ţelegerea partidelor din Coaliţie fiind aceea de a susţine sistemul uni­no­­minal mixt, după modelul german. Acesta presupune ca o parte din can­di­daţi să participe la alegeri pe listă, de­semnaţi de la centru, iar cealaltă par­te să candideze pe actualul sistem, uninominal. Este un sistem com­pli­cat, inventat pentru a oferi o se­lec­­ţie personali­zată a re­pre­zen­tan­ţi­lor partidelor, păstrându-se parţial com­poziţia politică a Parlamentului aşa cum ar fi rezultat ea dintr-un vot pur politic, de partid. Aceste modifi­cări pot schimba spectaculos re­pre­zen­tarea politică.

Una dintre problemele apărute este lipsa de vizibilitate a celor desemnaţi de partid pe locurile oferite în compensare. Altă problemă ar fi instab­i­litatea coaliţiilor de guvernare. Ca şi sistemul pur proporţional, sistemul mixt tinde să nu permită coagularea unei majorităţi clare. Mai mult, există parlamentari care migrează de la un partid la altul, iar alegătorii votează nişte partide şi, în final, sunt reprezentaţi de altele.
Sistemul mixt acordă o putere foarte mare partidelor mici, care pot şantaja partidele mari cu ieşirea din coaliţia de guvernare.

Acest amănunt care favorizează partidele mici se cumulează cu un altul, şi anume intenţia Coaliţiei de reducere a pragului electoral şi pentru alegerile parlamentare, de la 5% la 3%. Sursele citate susţin că acest lucru este susţinut atât de UDMR, cât şi de UNPR, ambele formaţiuni aflându-se în sondaje sub actualul prag electoral. Însă, înainte de a deveni realitate, reducerea pragului electoral a fost criticată chiar din interiorul UDMR. Deputatul Olosz Gergely, contracandidatul lui Kelemen Hunor la şefia UDMR, a acuzat, într-un comunicat de presă, faptul că "prin propunerea de reducere a pragului electoral la 3%, Kelemen Hunor îşi asumă un proiect politic de scădere a reprezentativităţii UDMR în rândul comunităţii maghiare şi deschide poarta reîntoarcerii lui Corneliu Vadim Tudor pe scena politică din România".

Oficial, liderii PDL susţin că încă nu s-au decis "amănunte" legate de modificarea legislaţiei electorale. "Du­pă semnarea protocolului vom avea o discuţie în Coaliţie, se va forma o comisie mixtă pentru legile electo­ra­le, fiecare partid îşi va desemna re­pre­zentanţi şi vom stabili atunci ce sist­em de vot vom susţine şi ce prag elec­toral", a declarat vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur pentru Jurnalul Naţional.

Întrebat dacă anexa la protocolul Coaliţiei care va fi semnată luni cuprinde referiri la modificarea legilor electorale, Flutur a explicat că "este doar un calendar în care sti­pu­lăm clar termene-limită pentru adoptarea legilor pe care le-am convenit".

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat pentru Jurnalul Na­ţional că "speră" ca liderii Coaliţiei să îşi pună semnătura pe modificarea sis­temului de vot, pentru că "actualul sistem a arătat că este viciat, cu un vot uninominal care a permis ca oameni de pe poziţia a treia să intre în Parlament". "Uninominalul mixt mi se pare a fi cea mai bună soluţie şi cred că şi PNL ar fi de acord cu o asemenea variantă, mai ales că fostul pre­mier Tăriceanu a susţinut acelaşi sis­tem acum câţiva ani", a spus vice­pre­­şedintele PDL, care a explicat că uninominalul mixt "respectă pro­por­ţionalitatea dintre numărul de voturi primite de un partid şi nu­mă­rul de parlamentari obţinut de acel partid".

Anexa secretă nu a fost semnată, deoarece, potrivit unor surse guvernamentale, membrii Coaliţiei nu au reuşit să cadă de acord asupra modi­ficărilor concrete ale principalelor legi prevăzute de protocolul parafat miercuri. Este vorba mai ales despre Sta­tutul minorităţilor, a cărui adop­tare este impusă de UDMR. O altă problemă spinoasă este revizuirea Constituţiei, astfel încât să fie desfiinţate judeţele şi să fie înfiinţate regiunile teritoria­le, conform dorinţei UDMR. Revi­zui­rea Constituţiei ar trebui să pună însă în practică şi pla­nul lui Traian Băsescu privitor la Parlamentul unicameral.

×