x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coincidență. Restricțiile “Covid” lovesc puternic localitățile unde PNL a pierdut alegerile locale

Coincidență. Restricțiile “Covid” lovesc puternic localitățile unde PNL a pierdut alegerile locale

de Ion Alexandru    |    14 Oct 2020   •   08:18
Coincidență. Restricțiile “Covid” lovesc puternic localitățile unde PNL a pierdut alegerile locale

Comitetele județene pentru Situații de Urgență din cel puțin șase județe în care liberalii au pierdut alegerile locale, fie pentru funcția de primar al municipiilor reședință de județ, fie pentru primăriile de comune sau chiar consiliile județene, au decis, în ultimele zile, instituirea unor măsuri draconice de restricții generate de creșterea numărului de infectări cu Covid-19. Majoritatea zonelor în care, sub semnătura prefecților, s-a introdus masca obligatorie peste tot în spațiile publice închise și deschise, închiderea restaurantelor și cafenelelor, precum și limitarea participării la evenimente private, au fost câștigate de PSD la alegerile din 27 septembrie. Cu excepția Timișoarei, unde Primăria a fost câștigată de USR-istul Dominic Fritz, în detrimentul liberalului Nicolae Robu. Capitala, unde rata infectărilor este cea mai ridicată, nu a impus, deocamdată, restricții draconice. Întâmplător sau nu, la București, trei din cele șase primării de sectoare, precum și Primăria Capitalei, au fost câștigate de PNL și USR-PLUS. În toate aceste zone, rata de infectare este mai mare de 1,5 cazuri la mia de locuitori.

 

Comitetul pentru Situații de Urgență Județean Dolj a decis, la începutul acestei săptămâni, suspendarea activităților restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de jocuri de noroc și a sălilor de spectacol. De asemenea, până pe data de 26 octombrie, se suspendă evenimentele private în saloanele de evenimente, iar terasele vor funcționa doar până la ora 24.00. Aceste măsuri sunt luate pentru Craiova, dar și pentru comunele Cârcea, Ghindeni, Ișalnița, Mischii, Olenișa, Radovan și Robinești. 


Întâmplător sau nu, majoritatea acestor localități au fost pierdute de PNL, la alegerile care au avut loc pe data de 27 septembrie. Primăria Craiova a fost câștigată de social-democrata Lia Olguța Vasilescu, iar patru din cele șapte comune au primar PSD. 

 

Primarul din Brăila: “Nu ne-au consultat”

 

La Brăila, lucrurile sunt și mai interesante Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile închise sau deschise din municipiul Brăila, precum și în localitățile Bereștii de Jos, Chichinețu, Batogu, Vultureni, Frecăței, Dragu, Giuliana, Cotu Lung, Muchea, Căldărușa, Tudor Vladimirescu, Boldovinești și Zăvoaia, până pe data de 26 octombrie. În aceleași zone, s-a decis limitarea participării la 25 de persoane pentru evenimentele private organizate în spațiile publice închise, iar restaurantele, barurile și cafenelele pot primi clienți până la ora 22.00.

Și aici, PNL a pierdut alegerile în 27 septembrie. Municipiul Brăila a fost câștigat detașat de reprezentantul PSD, Marian Dragomir. Acesta a reacționat, ieri, pe contul său de socializare, că poate înțelege obligativitatea purtării măștii în spațiile aglomerate, “dar nu pot înțelege obligativitatea purtării măștii când te plimbi singur pe stradă, când te plimbi doar cu soția, copilul sau prietena pe stradă, când cobori din mașină, intri în scara blocului sau în curte și nu te întalnești cu nimeni. O să ne interziceți să deschidem și geamul în ritmul acesta? Legile interpretabile nu pot fi aplicate. Ce înseamnă pe teritoriul Municipiului Brăila în această hotarâre deloc clară? Pe stradă, în mașină, în apartament sau în casă, în restaurant la masă? De ce să port masca atunci când vin noaptea acasă și sunt singur pe stradă? Măsurile luate rapid, fără o consultare a populației și fără un studiu real, nu vor avea impactul așteptat”.

La alegerile locale, 29 de localități din județul Brăila au fost câștigate de candidați PSD,

 


În Galați, Argeș și Vâlcea, s-a suspendat aproape tot. Iar masca este obligatorie oriunde 

 

La Galați, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, de asemenea, obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile închise și deschise. Activitatea de alimentație publică este suspendată până în 19 octombrie. S-au închis teatrele, cinematografele și sălile de spectacol ori sălile de jocuri de noroc, precum și evenimentele culturale în aer liber. Primăria Municipiului Galați a fost câștigată de social-democratul Ionuț Pucheanu, iar alte patru localități în care au fost instituite același timp de măsuri au fost ajudecate, la alegerile locale, de către candidați PSD.

În Argeș, Comitetul pentru Situații de Urgență a impus, de asemenea, obligativitatea purtării măștii de protecție peste tot, în tot județul. A fost limitată la 25 de persoane participarea la evenimente private în interiorul gospodăriilor, iar restaurantele se închid la ora 22.00. S-a suspendat activitatea cinematografelor, a teatrelor și altor activități culturale. Nunțile, botezurile, pomenile și procesiunile religioase sunt interzise, în aer liber, până pe 28 octombrie.

Primăria Pitești a fost câștigată, la alegerile locale, de către social-democratul Cristian Gentea, iar PSD și-a adjudecat 71 de primării de comune și orașe, precum și Consiliul Județean.

În județul Vâlcea, de asemenea, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise sau deschise, iar în municipiul Râmnicu Vâlcea, unde alegerile locale au fost câștigate de Mircia Gutău (de la PER), s-a dispus închiderea creșelor. Consiliul Județean Vâlcea a fost câștigat de PSD. 

 


Noul primar al Timișoarei preia mandatul cu restricții impuse inclusiv în parcările mall-urilor

 

La Timișoara este o situație cu totul excepțională. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis impunerea măștii în toate spațiile deschise, inclusiv în parcările mall-urilor sau în cele adiacente. Deși chiar fostul primar liberal, Nicolae Robu, s-a opus, înainte de alegerile locale, închiderea teraselor și restaurantelor, ba chiar și a purtării măștii în spațiile deschise, aceste măsuri au fost instituite chiar la debutul mandatului de primar al lui Dominic Fritz, de la USR. Se mai închid, la Timișoara, barurile, discotecile, sălile de jocuri de noroc, cinematografele și sălile de spectacol.
 

×