x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Proprietarii de case din România pot depune cereri de finanțare în programul „Casa Eficientă Energetic” începând cu 15 septembrie

VIDEO. Proprietarii de case din România pot depune cereri de finanțare în programul „Casa Eficientă Energetic” începând cu 15 septembrie

05 Aug 2020   •   16:55
VIDEO. Proprietarii de case din România pot depune cereri de finanțare în programul „Casa Eficientă Energetic” începând cu 15 septembrie
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE. Programul „Casa Eficientă Energetic” pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar propietarii de case din România pot depune cereri de finanțare pentru a primi până la 15.000 de euro pentru a-și eficientiza energetic imobilele, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Programul Casa Eficientă Energetic va deveni realitate cu depunere pentru cetăţenii României începând cu 15 septembrie. Este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu. V-am mai vorbit despre acest program chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi, vreau să-i anunţ pe români că suntem aproape de start şi au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii şi evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român", a spus ministrul Mediului. 

Costel Alexe a menționat că bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei. Astfel, ar urma să fie finanțate aproximativ 9.000 de case din România. 

Pentru a devein eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinței, iar eficiența imobilului să crească cel puțin cu o clasă. 

„Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program. Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate. La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară", a explicat Costel Alexe.

--------------------------------------------

Știre inițială. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, susține, miercuri, o conferință de presă în care va anunța data de start a programului Casa Eficientă Energetic pentru populație. 

Proprietarii de case din România vor putea accesa o primă în valoare de maximum 15.000 de euro prin care își pot eficientiza din punct de vedere energetic imobilele. 

De asemena, Costel Alexe va oferi detalii despre lansarea în consultare publică a ghidului pentru programul Casa Eficientă Energetic pentru instituții publice.  
 

×
Subiecte în articol: costel alexe casa eficienta energetic