x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cu ce rămânem după vizita lui Macron în România

Cu ce rămânem după vizita lui Macron în România

de Sînziana Duţă    |    25 Aug 2017   •   18:38
Cu ce rămânem după vizita lui Macron în România
Sursa foto: MIHAI STETCU

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a analizat pentru Jurnalul Național implicațiile politice ale vizitei preşedintelui francez Emmanuel Macron în România. Fostul ambasador al României la Washington a explicat pentru JN ce ar trebui să facă preşedintele Klaus Iohannis pentru ca țara noastră să își consolideze poziția în Europa şi le-a recomandat liderilor politici să ajungă la un consens pe tema politicii externe.

Vizita președintelui Franţei, Emmanuel Macron, în România, reprezintă o încurajare ca țara noastră să devină mai ambiți­oasă din perspectiva viitoarei președinții a Consiliului Euro­pean, consideră Mircea Geoană. „Este clar că în acest moment președintele Franței, având o agendă de refondare a Europei, are nevoie de aliați și cred că o primă importanță a vizitei este că România reprezintă princi­palul aliat al Franței în regiune”, a declarat fostul ministru de Externe, pentru Jurnalul Nați­onal. În plus, Mircea Geoană susţine că România ar trebui să folosească expertiza franceză pentru transformarea adminis­trației publice din România. „Este o ocazie excepțională de reclădire a reputației și influenței și respectabilității României în Franța, deci cred că sunt foarte multe elemente pe plan bilateral care sunt importante”, a explicat fostul senator.

Chestionat de Jurnalul Nați­onal pe tema Directivei munci­torilor detașați, fostul ministru de Externe a spus că președintele Klaus Iohannis ar trebui să apere interesele miilor de români care muncesc în străinătate. „Trebuie să găsim o formulă echilibrată în care să înțelegem și interesele franceze, dar să ne apărăm, până la urmă, și oamenii noștri care, deși, evident, ar fi interesați să plătească salarii mai bune în Franța sau Germania sau în Olanda sau în Italia, putem fi siguri că numărul de job-uri oferite în condițiile în care vor fi plătite la nivelul pieței franceze vor fi mai puține. Trebuie să ne gândim și la impactul economic și social asupra oamenilor noștri”, a precizat Geoană. Fostul lider PSD a vorbit și despre cotele de refugiați impuse statelor UE. „E o problemă gravă, e o problemă care macină țările aflate pe ruta refugiaților din Orientul Mijlociu. Pe de altă parte, trebuie să fim atenți ca nu cumva acest efort să fie făcut pe spatele nostru. Trebuie să fim solidari, dar în același timp trebuie să fim conștienți că avem un decalaj de dezvoltare în care resursele europene sunt necesare pentru multe alte lucruri”, a spus Mircea Geoană.

Sfat pentru Iohannis și Tudose

Mircea Geoană susţine că tensiunile de pe scena politică nu ar trebui să influenţeze şi politica externă a României. „Subiecte interne care sunt extrem de controversate, ele abundă și vor continua, probabil, să fie pe agendă, dar pe plan extern, și pe lucrurile mari pentru România în relația cu Europa, în relația cu America, în relația cu Franța, în relația cu Germania, în poziționarea noastră externă, trebuie să existe consens și cred că o coordonare mai bună cu primul-ministru, cu echipa guvernamentală, cu președinții camerelor parlamen­tare este foarte importantă”, a declarat Geoană. De asemenea, fostul senator este de părere că liderii politici de la Bucureşti ar trebui să se întâlnească periodic pentru a se pune de acord în privinţa agendei externe a României. „Cred că nu ar strica o dată la o lună, sau la două luni, liderii importanți să se întâl­nească, să facă o agendă externă convenită și dacă cineva merge în Asia, celălalt să meargă în America Latină, dacă celălalt merge la Berlin, celălalt sau altul să meargă acolo unde este nevoie de o prezență românească la nivel înalt. Așa cum vizita la Casa Albă a președintelui, care a fost un succes, are nevoie de un follow-up la nivelul primului-ministru. Dacă Guvernul nu acționează în sensul discuției între Klaus Iohannis și Donald Trump, toată discuția de la Casa Albă devine o simplă frumoasă amintire”, a conchis Geoană.

Trebuie să știm ce vrem! Și nu doar să ne bucurăm de faptul că există întâlniri oficiale, că există fotografii și multă vizibilitate. Mircea Geoană

 

×
Subiecte în articol: mircea geoana