x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a trecut Traian Băsescu de la cumetrie la duşmănie în relaţia cu romii

Cum a trecut Traian Băsescu de la cumetrie la duşmănie în relaţia cu romii

03 Mai 2020   •   19:00
Cum a trecut Traian Băsescu de la cumetrie la duşmănie în relaţia cu romii

Cum a trecut Traian Băsescu de la cumetrie la duşmănie în relaţia cu romii: fostul șef al statului face declaraţii dure la adresa minorității, însă în trecut relaţia dintre Băsescu şi romi a fost una apropiată.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat o serie de declaraţii rasiste la adresa minorităţii rome, despre care a spus că a făcut o imagine deplorabilă poporului român.

Fostul şef al statului propune să se renunţe la „termenul fantasmagoric de romi, ei sunt ţigani".

„Grupările de ţigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viaţă. Ori se înscriu în civilizaţia poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliţie şi jandarmerie”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus, fiind invitat să comenteze scandalul de la Blaj.

Afirmaţia fostului preşedinte este atipică, în condiţiile în care, de-a lungul timpului, relaţia sa cu romii a fost un apropiată.

În plină campanie electorală pentru al doilea mandat, Băsescu nu s-a sfiit să se afişeze cu soţia sa, Maria, la Festivalul Romilor şi să intre într-un dans ţigănesc. Se întâmpla în septembrie 2009 când Traian Basescu le spunea participanților la festivalul romilor de la Costeşti că el a fost unul dintre cei care au luptat ca legea privind victimele holocaustului să îi vizeze și pe romi, care „de-a lungul istoriei au fost victime ale diferitelor forme de opresiune".

Un an mai târziu, Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, a asistat la slujba de înmormântare a Elenei Băsescu, mama fostului preşedintelui României.

În 2013, Traian Băsescu a mers la Sibiu pentru a aduce un ultim omagiu lui Florin Cioabă, autointitulat rege al romilor.

Pe de altă parte, sunt de notorietate legăturile Mircea, fratele fostului preşedinte fost naşul de botez al nepoatei lui Bercea Mondial, în 2010. În 2016, Mircea Băsescu a fost condamnat defintiv pentru trafic de influenţă. În dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit mită 600.000 de euro de la familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: traian basescu