x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum arată, în sondaje, partidele. Diferențe uriașe între perioada pre-COVID și campania pentru parlamentare

Cum arată, în sondaje, partidele. Diferențe uriașe între perioada pre-COVID și campania pentru parlamentare

de Ion Alexandru    |    09 Noi 2020   •   09:54
Cum arată, în sondaje, partidele. Diferențe uriașe între perioada pre-COVID și campania pentru parlamentare

De la o victorie uriașă repurtată de PNL, în anul electoral 2019, anul acesta, în lunile dinaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, când se punea problema alegerilor anticipate, liberalii aproape că atingeau în sondaje 50% din intenția de vot. La alegerile locale din 27 septembrie, scorul s-a dovedit a fi de doar 33,7 procente, pentru ca în sondajele pentru alegerile parlamentare, PNL să fie creditat cu maximum 33 la sută. PSD însă, care a plecat de la un scor de 20 la sută, are șanse, conform sondajelor, să obțină, pe 6 decembrie, 31 de procente. Evoluțiile spectaculoase au avut loc la nivelul fiecărei formațiuni. USR-PLUS, care a plecat de la aproape 16 procente, a obținut la alegerile locale, doar 6,7 la sută. Chiar și așa, sondajele dau alianța la peste 15 procente pentru alegerile generale. Pro România, PMP și UDMR balansează în jurul pragului electoral de 5 la sută.

 

PNL era dat, în sondajele din luna februarie, cu un scor de 47,4 la sută din intenția de vot, pentru ca, înaintea alegerilor locale, sondajele să arate pentru liberali un nivel de 22 de procente. Votul din 27 septembrie a demonstrat că PNL a obținut un scor general la nivel național de 33,7 la sută, în cădere cu aproape 11 procente față de perioada de dinaintea izbucnirii pandemiei. În prezent, casele de sondare a opiniei publice creditează formațiunea condusă de Ludovic Orban între 32% (sondaj intern PMP), 32,6% (sondaj IMAS) și 33% (sondaj Avangarde).

PSD se află într-o situație oarecum opusă. În luna februarie, scorul dat de casele de sondare era de 20 de procente, pentru ca, înaintea alegerilor locale, să crească la 26 la sută. Scrutinul din 27 septembrie au adus formațiunea social-democrată la un scor general la nivel național de 30,2 la sută. În perspectiva alegerilor parlamentare, sondajele de opinie dau cifre diferite. Sondajul IMAS creditează PSD cu un scor de 21,7%, în timp ce sondajul intern anunțat de PMP arată PSD la 28,6 procente. Avangarde poziționează formațiunea condusă de Marcel Ciolacu la 31 la sută. În creștere față de primăvară cu 11 procente. 

 

USR-PLUS se „umflă”, Ponta și Tăriceanu se „micșorează”

 

Alianța USR-PLUS a plecat, în luna februarie, cu un scor în sondaje de 15,8 la sută, pentru ca, înainte de alegerile locale, să fie creditată cu 16 procente. La scrutinul din 27 septembrie însă, USR-PLUS a obținut un scor general la nivel național de doar 6,7 procente, la mai puțin de jumătate din cercetările sociologice efectuate anterior. Pentru scrutinul care va avea loc pe data de 6 decembrie, Alianța USR-PLUS este creditată de sondajul IMAS la un scor de 20,4%, în timp ce sondajul PMP o arată la 17,5 procente. Cercetarea sociologică realizată de Avangarde arată USR-PLUS la un scor de 15 la sută, cu aproape nouă procente mai mult decât a obținut la alegerile locale. 

Pro România și ALDE vor candida pe aceeași listă la alegerile parlamentare. Sondajele din luna februarie arătau că Pro România avea 3,8 la sută, iar ALDE 3,2% (în total 7 procente). Pentru ca, înainte de alegerile locale, Pro România să fie creditată cu 7 la sută și ALDE, la 4% (în total 11 la sută). Pe 27 septembrie, scorurile generale ale celor două partide au fost de 7,26% (4,86% Pro România și 2,4% ALDE). În ceea ce privește cercetările sociologice pentru alegerile parlamentare, sondajul IMAS a testat intenția de vot pentru ambele partide, Pro România fiind cotată la 8,9 procente, iar ALDE, la 2,5 procente (în total 11,4 la sută). Sondajul intern al PMP dau Pro România la 5,4 la sută, iar Avangarde, la 5 la sută. Ultimele două sondaje nu au cercetat intenția de vot pentru ALDE.

Partidul lui Băsescu se vede pe el însuși aproape dublu la scor, față de alegerile locale

 

Partidul Mișcarea Populară era creditat, în sondajele de opinie din luna februarie, la cel mai mic scor – cu doar 1,8 procente. Iar, înainte de alegerile locale, formațiunea crescuse în intenția de vot la 5 procente. La scrutinul din 27 septembrie, PMP a obținut un scor general la nivel național de 5,44 la sută, în condițiile în care însuși Traian Băsescu a candidat pentru funcția de primar general al Capitalei, reușind să aducă formațiunea în Consiliul General al Municipiului București. 

Sondajul IMAS, realizat în perspectiva alegerilor parlamentare care urmează să aibă loc pe data de 6 decembrie, dă Partidul Mișcarea Populară sub pragul electoral, cu un scor de 4,8 procente. În cercetarea proprie internă a formațiunii conduse de Eugen Tomac, PMP ar avea un scor de 7,4 procente, cu două procente mai mult decât a obținut la alegerile parlamentare și cu 5,6 procente mai mult decât arătau cercetările sociologice din cursul lunii februarie. Și sondajul Avangarde plasează Partidul Mișcarea Populară peste pragul electoral, cu un scor de 5 la sută.

În ceea ce privește UDMR, uniunea are un scor relativ constant. În februarie, sondajele o plasau la 4,7 procente, iar înaintea alegerilor locale, la 4 la sută. În 27 septembrie, UDMR a obținut un scor general la nivel național de 4,66%. Atât sondajul IMAS, cât și cel realizat de Avangarde, dau UDMR la un scor de 5%. Doar sondajul intern al PMP plasează UDMR sub pragul electoral, cu un scor de 4,8 la sută.

 

PNL – de la 47,4%, la 33%. PSD – de la 20%, la 31%. USR-PLUS – de la 16%, a fost votat de 6,7%, dar este creditat chiar cu 20,4% în unele sondaje

 

×