x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-au negociat ministerele în culise

Cum s-au negociat ministerele în culise

de Xenia Croitoru    |    04 Ian 2017   •   08:10
Cum s-au negociat ministerele în culise
Sursa foto: http://www.stirideturnu.ro/

De la propunerea lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier s-au discutat tot mai multe variante de ministere, dar şi posibile nume care ar putea conduce aceste instituţii. În negocierile dintre cele două partide, PSD şi ALDE, a reapărut din nou numele lui Sevil Shhaideh, care a fost şi prima propunere de premier din partea PSD refuzată ulterior de către preşedintele Klaus Iohannis. Sevil Shhaiedeh urmează să ocupe funcţia de co-vicepremier și cea de ministru al Dezvoltării în noul Guvern condus de Sorin Grindeanu.

În prag de sărbători, dar şi pe 1 şi 2 ianuarie, liderii PSD şi ALDE au negociat intens fiecare minister. ALDE nu a cedat niciun portofoliu la negocieri și a obținut toate cele patru ministere pe care și le-a dorit. Singura concesie a fost că Daniel Constantin nu s-a întors la Agricultură, ci a acceptat funcția de co-vicepremier și șefia Ministerului Mediului, fără Ape şi Păduri. ALDE s-a mai ales și cu Relația cu Parla­mentul, acolo unde va exista un ministru delegat în persoana Graţielei Gavrilescu.

A revenit în prim-plan şi Teodor Meleş­canu. Pentru fostul șef al SIE, ALDE a nego­ciat, potrivit unor surse, până în dimineaţa de 3 ianuarie, Ministerul de Externe, pe care l-a și obținut. Meleşcanu a mai ocupat funcţia în Guvernul Văcăroiu şi Guvernul Ponta, remarcându-se prin declarații nein­spirate cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014.

 

Femeile își iau partea

PSD va conduce în total 19 ministere, dintre care opt vor fi conduse de femei. Una dintre ele este Ana Birchall, pusă în fruntea Afacerilor Europene. În premieră pentru România, o doamnă va conduce Ministerul de Interne. Este vorba de Carmen Daniela Dan, senator și fost prefect de Teleorman. La Ministerul Educaţiei au fost vehiculate trei nume: Sorin Câmpeanu, Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu, însă până la urmă portofoliul a fost ocupat de Pavel Năstase, preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucureşti şi fost rector al instituţiei.

Liviu Dragnea a decis că patru ministere vor fi de sine stătătoare. Aşa că Guvernul Grindeanu va avea un minister pentru IMM-uri, unul pentru Turism, unul pentru Ape şi Păduri şi unul pentru Românii de Pretutindeni.

×