x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se alungă plictiseala din Parlament

Cum se alungă plictiseala din Parlament

de Adrian Stoica    |    09 Apr 2021   •   09:28
Cum se alungă plictiseala din Parlament

Suntem codașii UE la gradul de dezvoltare a comerțului electronic/ 10 parlamentari au găsit explicația: nu am avut un cadru legal de conștientizare a problemei

 

Din sărbătoare în sărbătoare, până la marea digitalizare 

 

Probabil că îi putem număra pe degetele de la o mână pe românii care știu ce vom sărbători, începând cu acest an, pe data de 15 octombrie, deși vorbim despre o sărbătoare națională. Pentru a nu vă lăsa prea mult să scotociți prin ungherele memoriei, vă spunem noi repede: "Ziua naţională a comerţului electronic". Adoptarea unei astfel de legi a fost extrem de importantă pentru evoluția viitoare a societății românești, deoarece ea asigură un cadru legislativ pentru conștientizarea necesității digitalizării. Este convingerea fermă a inițiatorilor proiectului, 10 parlamentari aparținând PNL, USR și PSD, iar acest lucru explică de ce autoritățile au bătut pasul pe loc în acest domeniu ani de zile. Nu aveau un cadru legal care să le ajute să conștientizeze nevoia de digitalizare. Acum, înarmați cu o lege, lucrurile se vor schimba rapid, mai ales dacă vorbim despre zona e-government.

 

Ca orice sărbătoare națională, și Ziua comerțului electronic va putea fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale prin organizarea de manifestări sau acţiuni cu caracter social sau ştiinţific, cu scopul informării şi conştientizării cu privire la existenţa comerţului electronic. Anul acesta autoritățile publice vor fi obligate să se abțină de la a marca digitalizarea românească pentru că premierul Cîțu nu va permite cheltuirea niciunui leu de la buget. Oricum, Guvernul nu a spus nici da, nici ba inițiativei, dar a atras atenția că nu vede necesitatea unei astfel de reglementări. Mă rog, chestie de optică. 

 

Serviciile digitale publice, călcâiul lui Ahile

Deși România ocupă încă un loc codaș în ceea ce privește comerțul electronic în Europa, domeniul a avut totuși o evoluție spectaculoasă, în special în ultimul an. Platformele create de companii au dus la impulsionarea extinderii acestei forme de comerț pe fondul restricțiilor impuse de pandemia de covid. Problema României în procesul de digitalizare nu este însă comerțul electronic care s-a dezvoltat tras în sus de mediul privat, ci serviciile digitale publice unde ocupăm ultimul loc în Uniunea Europeană. Modernizarea României prin debirocratizare și digitalizare sunt temele  electorale care au făcut carieră în România ultimilor 20 de ani, dar au rămas, în mare parte, la nivelul promisiunilor. Statistica UE „Digital Economy and Society Index- DESI” din 2020, care calculează indicele de societate și economie digitală pentru fiecare țară membră a blocului comunitar, este elocventă în acest sens. 

 

 



 

×