x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se rostogolește traseismul la Ministerul Educației

Cum se rostogolește traseismul la Ministerul Educației

de Ion Alexandru    |    14 Ian 2021   •   08:57
Cum se rostogolește traseismul la Ministerul Educației

Unul dintre cei nouă traseiști care au migrat dinspre fosta zonă de centru-stânga, către PNL, a primit loc pe listele pentru parlamentare, a fost ales și a devenit ministru al Educației. Sorin Cîmpeanu, căci despre el este vorba, a răsplătit, ieri, la rândul lui, traseismul unui alt fost parlamentar PSD, ex-deputata Roxana Pațurcă - a cărei absență de la moțiunea de cenzură inițiată de social-democrați în vara anului trecut a făcut imposibilă dezbaterea și votul pentru dărâmarea Guvernului Orban. Pațurcă a fost numită, ieri, de Cîmpeanu, la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Călărași. Sorin Cîmpeanu urmează, totodată, să fie secondat la Ministerul Educației de către Violeta Vijulie, care va fi schimbată de la conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici de către cei de la USR-PLUS.

 

Roxana Pațurcă a condus, până în toamna anului trecut, din poziția de președinte executiv, filiala PSD Călărași, și, în 2016, a fost aleasă senator pe listele PSD. Pe 1 septembrie, însă, după ce moțiunea de cenzură inițiată de PSD, cu sprijinul ALDE și Pro România, pentru demiterea Guvernului Orban, nu a putut fi supusă la vot, din cauza lipsei cvorumului, Pațurcă a fost exclusă din partid. Pe 2 septembrie, senatoarea era deja înscrisă în grupul parlamentar al PNL din Senat. 

La vremea respectivă, surse politice dădeau ca sigură candidatura Roxanei Pațurcă pe un loc eligibil pe lista PNL pentru noul parlament. Nu s-a întâmplat acest lucru, însă, iată că, la puțin peste o lună de la alegerile generale, fosta PSD-istă a fost numită, prin ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, în funcția de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Călărași.

Roxana Pațurcă este, la bază, profesor de finanțe-contabilitate, ea predând la Colegiul Economic din Călărași, iar, între 2013 și 2015, a activat ca inspector la IȘJ Călărași. Fosta senatoare este căsătorită cu fostul și actualul primar PNL al comunei Borcea, județul Călărași, Theodor Aurel Nedelcu-Pațurcă. 

 

Cîmpeanu, “importat” la rândul său pe listele PNL 

 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației care a luat decizia numirii Roxanei Pațurcă, este el însuși un traseist. În 2015, Cîmpeanu era ministru independent al Educației, în Guvernul Ponta, susținut de ALDE. După demisia lui Ponta, el a fost chiar premier interimar, iar, la finalul anului 2016, a fost ales senator pe listele ALDE. 

În 2017, însă, împreună cu Daniel Constantin, devenit, la rândul său, parlamentar liberal la alegerile din 6 decembrie 2020, Sorin Cîmpeanu a părăsit formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, trecând cu arme și cu bagaje la Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta. Numai că, în toamna anului 2019, când, după demiterea Cabinetului Dăncilă, Ponta a refuzat ca partidul său să voteze pentru instalarea Guvernului Orban 1, Sorin Cîmpeanu, împreună cu Daniel Constantin și cu alți câțiva membri de partid, au nesocotit ordinul și au acordat încrederea pentru învestirea Executivului PNL. Mișcarea a fost răsplătită, imediat, cu locuri pe listele liberale pentru alegerile din 6 decembrie, iar, după formarea Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR, a primit și portofoliul Educației.

 

Vijulie, de la Funcționarii Publici, secretar de stat

 

În perioada următoare, Sorin Cîmpeanu va fi secondat la conducerea Ministerului Educației de către Violeta Vijulie, președinte al PNL Sector 3, în calitate de secretar de stat. Aceasta ocupă, încă, funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și, săptămâna aceasta, a avut un atac dur la adresa ministrului USR-PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu, în conflictul dintre acesta din urmă și primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, pe tema finanțării centrelor de vaccinare. Voiculescu a anunțat-o, în direct la TV, pe Violeta Vijulie că va fi schimbată de la conducerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

În replică, Vijulie a precizat că schimbarea vine ca urmare a faptului că, potrivit înțelegerii politice, Agenția a ajuns în “custodia” celor de la USR-PLUS. Violeta Vijulie se va ocupa, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educației, de coordonarea fondurilor europene și de relația cu Parlamentul.

 

 

 

×