x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se vede starea de urgență prin ochii politicienilor

Cum se vede starea de urgență prin ochii politicienilor

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2020   •   10:06
Cum se vede starea de urgență prin ochii politicienilor

Liderii politici cer măsuri clare pentru depășirea crizei generate de pandemia de COVID-19, dar și a efectelor cauzate de declararea stării de urgență pe teritoriul României. Noile restricții impuse de Ministerul de Interne prin ordonanța militară din seara zilei de sâmbătă i-a făcut pe unii oameni politici să ceară soluții mult mai clare. În timp ce PSD, prin vocea senatorului Șerban Nicolae, solicită ca aceste măsuri să aibă drept scop doar combaterea efectelor sanitare și economice ale crizei, doi lideri ai „dreptei” cer înăsprirea interdicțiilor și chiar scoaterea soldaților pe străzile orașelor.

 

Senatorul Șerban Nicolae anunţă că social-democraţii renunţă la „orice acțiuni politice, electorale sau de imagine” şi îşi dedică toată energia găsirii de soluţii constructive în criza generată de coronavirus. „În plină criză epidemică și în stare de urgență, România are nevoie de rațiune, responsabilitate, solidaritate și soluții concrete. Partidul Social Democrat, prin toți reprezentanții săi, lasă deoparte orice acțiuni politice, electorale sau de imagine. Patriotismul, profesionalismul și implicarea celor din PSD sunt puse integral și prioritar la dispoziția românilor”, arată Șerban Nicolae.

Acesta precizează că Parlamentul adoptă legi, moțiuni și hotărâri. „Între mijloacele de aplicare a angajamentelor sale publice, Partidul Social Democrat va pune măsurile și propunerile sale în moțiuni adoptate de Parlament, moțiuni constructive, pozitive, dedicate exclusiv intereselor superioare ale românilor! Acestea nu sunt moțiuni de cenzură și nu vor conține declarații politice, critici sau indicarea de vinovați”. Măsurile propuse sunt date cu respectarea strictă a următoarelor reguli, cum ar fi că pun pe primul plan viața și sănătatea oamenilor, sunt determinate de epidemia COVID-19 și starea de urgență, urmăresc combaterea efectelor economice și sociale ireversibile, împiedică și sancționează specula și profitul ilicit și asigură o împărțire justă, rațională și echitabilă atât a eforturilor, cât și a efectelor date de constrângerile acestei perioade”.

 

Cioloș cere „fermitate”

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, tot ieri, că trebuie „mai multă fermitate şi mai multă claritate” în modul în care se comunică şi se aplică măsurile în combaterea COVID-19, adăugând că România „a fost prinsă pe picior greşit” din punct de vedere bugetar în această criză. „Guvernul are responsabilitatea principală şi trebuie să folosească toate forţele din societate - politic, administrativ, toţi cei cu notorietate şi anumită legitimitate publică trebuie folosiţi în a transmite şi explica aceste mesaje. Asta înseamnă că atunci când iei o decizie prin ordonanţă militară nu spui că recomanzi anumite lucruri, ci trebuie să fie foarte clar pentru cetăţenii României ce anume este obligatoriu şi ce nu, în ce condiţii se aplică obligativitatea respectivă, cine o verifică şi care sunt consecinţele. Aceste măsuri trebuie să fie foarte clar explicate, asumate de către toţi care au un rol în această societate”, a precizat Cioloş.

 

Tomac vrea Armata pe străzi

Președintele PMP, Eugen Tomac, este de părere că, în aceste zile, pentru a combate eficient noul tip de Coronavirus este necesară scoaterea Armatei și a Poliției pe străzi, pentru a impune disciplina. „Scuze se pot găsi mereu, dar trebuie să recunoaștem că nicio instituție și niciun stat nu a tratat cu seriozitate această amenințare. Am spus încă din 29 ianuarie, în plenul Parlamentului European, că populația trebuie pregătită de criza pe care o trăim astăzi. COVID-19 decimează Europa, state întregi sunt paralizate, mii de oameni mor. Acum trebuie să scoatem Armata și Poliția pe stradă pentru a-i opri pe inconștienți. Dacă stăm toți în casă, oprim răspândirea virusului nimicitor și salvăm vieți. Trebuie să înțelegem că acum este nevoie de un efort comun. Restricțiile se aplică tuturor, fără nicio excepție!”, scrie Eugen Tomac.

×