x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Barna rămâne șeful USR și avertizează PNL că nu primește “voturi în alb”

Dan Barna rămâne șeful USR și avertizează PNL că nu primește “voturi în alb”

de Ion Alexandru    |    21 Noi 2019   •   08:47
Dan Barna rămâne șeful USR și avertizează PNL că nu primește “voturi în alb”

Rezultatele votului intern organizat de Uniunea Salvați România îl reconfirmă pe Dan Barna în funcția de președinte al partidului, cu un scor covârșitor, la mai puțin de două săptămâni de la ratarea intrării în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Întărit de acest vot, Barna arată că nu există, deocamdată, șanse de acțiune comună cu partidul lui Klaus Iohannis, ci doar punctual alianțe electorale, iar pentru Executivul PNL are un mesaj dur. Anume că votul pentru învestirea Guvernului Orban nu a fost acordat „în alb” și că USR va sancționa imediat orice derapaj.

 

După cum se știe deja, USR a organizat un vot intern, pentru a decide dacă Dan Barna rămâne sau nu în fruntea formațiunii. În urma votului intern, electronic, prin e-mail, gestionat de un soft, 75% din cei care și-au exprimat votul au decis ca Barna să continue. Anunțul a fost făcut, ieri după-amiază, în cadrul unei conferințe de presă, chiar de către Barna. „La întrebarea «Considerați că Dan Barna trebuie să rămână președinte al USR?», 75% din colegi au răspuns DA și 25% au răspuns NU. Ca urmare a acestui vot de încredere voi continua în funcția de președinte al USR.”, a spus fostul prezidențiabil.

„Făcându-ne speranțe mai mari, a fost cumva o dezamăgire pe care am experimentat-o și eu, și colegii mei. Din perspectiva aceasta, decizia pe care eu am luat-o este aceea de a face o consultare. (…) Nu mă agăț de funcții sau ceva, însă nu mi-am dat eu demisia de onoare pentru că urmează o perioadă importantă, locale, apoi alegerile naționale”, a precizat Dan Barna. Ar fi fost un gest de lașitate să mă retrag din fruntea partidului din cauza rezultatului de la prezidenţiale, care a venit după niște succesuri”, a adăugat Barna, folosind, greșit, o expresie care a dus-o, în urmă cu câțiva ani, în ridicol, pe Elena Băsescu.

 

Prioritatea zero – Primăria Capitalei

Dincolo de acest derapaj însă, relegitimat ca lider al USR, Barna deja a aruncat primele săgeți către Partidul Național Liberal. Acesta a precizat că, între partidul său și cel care îl susține pe Klaus Iohannis, nu va exista o alianță la nivel național, ci doar punctual în mai multe orașe, pentru alegerile locale.

„Fără îndoială, nu va fi o alianță la nivel național, dar, fără îndoială, în anumite localități și Bucureștiul e unul din acele orașe e nevoie de un candidat unic care să scape Bucureștiul de această guvernare Firea care îl scufundă. E clar că dacă nu vom avea un candidat unic pe partea dreaptă nu vom avea rezultatul sperat. Am văzut și la prezidențiale cât de important este să coagulăm voturile”, a declarat președintele USR.

O atitudine mult mai dură a lui Barna a fost adoptată însă în ceea ce privește Guvernul PNL. Liderul USR îl atenționează pe prim-ministrul Ludovic Orban că voturile pe care le-a primit din partea USR, cu ocazia învestiturii din data de 4 noiembrie, din Parlament, „nu sunt în alb”. Vom susține acest guvern. Vom fi la fel de în Opoziție dacă vor fi derapaje. Dacă se vor duce spre cleintelism politic, vechea meteahnă a clasei politice”, a spus Dan Barna în cadrul conferinței în care a anunțat că a primit din nou încrederea membrilor USR pentru a conduce partidul. De altfel, Dan Barna a punctat că USR va continua negocierile cu cei de la PNL pentru ca proiectul de lege prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin să treacă de Parlament.

×
Subiecte în articol: Dan Barna