x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: La 101 ani de la Marea Unire, încrederea românilor în ei înșiși a scăzut semnificativ

Dan Voiculescu: La 101 ani de la Marea Unire, încrederea românilor în ei înșiși a scăzut semnificativ

de Ion Alexandru    |    02 Dec 2019   •   08:25
Dan Voiculescu: La 101 ani de la Marea Unire, încrederea românilor în ei înșiși a scăzut semnificativ
Sursa foto: Victor Stroe

La 101 de ani de la realizarea Marii Uniri, resorturile care au făcut posibil acest eveniment istoric fundamental nu par încă pe deplin înțelese de societatea românească – dacă ar fi fost cu adevărat înțelese și asumate, cred că prezentul națiunii noastre ar fi arătat mult mai bine, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul personal.

 

„Cum a fost posibilă Unirea din 1918? Care au fost ingredientele care au transformat, în doar câțiva ani, o țară mică, aproape irelevantă, într-o voce importantă a Europei? Dincolo de contextul internațional, este evident că patriotismul și solidaritatea manifestată în acea perioadă la nivelul întregii națiuni române au făcut diferența!”, scrie Dan Voiculescu.

Conform acestuia, în al doilea deceniu al secolului XX, modernizarea accelerată a României a determinat, printre alte progrese semnificative, consolidarea mândriei naționale, a încrederii românilor în forțele proprii, cu efecte concrete imediate. „Trecerea Carpaților pentru eliberarea Transilvaniei în 1916, rezistența excepțională de la Mărășești în 1917, reîntoarcerea în București și organizarea Marii Adunări de la Alba Iulia din 1918, sunt realizări incontestabile, care probează demnitatea, onoarea și curajul unei națiuni convinse că își poate împlini destinul, indiferent de opoziția întâmpinată”, mai adaugă profesorul.

 

Bilanț sumbru al ultimilor 80 de ani

Dan Voiculescu face, totodată, un bilanț sumbru al ultimilor 80 de ani. „Din păcate, la 101 ani de la Marea Unire – interval în care s-au strecurat nefast 50 de ani de comunism și 30 de ani de tranziție, dintre care 10 ani răi, de haos și dezbinare – încrederea românilor în ei înșiși a scăzut semnificativ. Iar statutul internațional al României rămâne fragil, incomparabil cu cel din perioada interbelică. Ce ne lipsește să ne recuperăm locul în rândul marilor națiuni? Ingredientele care au făcut posibilă Marea Unire: credința autentică în valorile naționale și solidaritatea, încrederea în românul de lângă noi”.

Dincolo de festivitățile organizate în fiecare an, de discursuri formale și patriotism de ocazie, profesorul Voiculescu atrage atenția că ziua de 1 decembrie ar trebui să ne amintească real cine am fost, unde ne dorim să fim și care este calea pentru a ajunge acolo.

 

Profesorul Voiculescu arată că ingredientele care au făcut posibil momentul 1 decembrie 1918 sunt credința autentică în valorile naționale și solidaritatea

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu