x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă îl validează pe Iohannis

Dăncilă îl validează pe Iohannis

de Ion Alexandru    |    23 Mai 2019   •   07:16
Dăncilă îl validează pe Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă a avut, ieri, o reacţie mai mult decât surprinzătoare în legătură cu referendumul declanşat de Klaus Iohannis care va avea loc duminică, odată cu alegerile pentru Parlamentul European. Premierul va participa la ambele scrutinuri, validând, astfel, acţiunea politică a principalului adversar politic al PSD. Viorica Dăncilă a avut, în ultima perioadă, o serie de atitudini care intră în contradicţie cu linia partidului, cea mai importantă fiind remanierea guvernamentală. Premierul se opune deciziei PSD de a restructura Guvernul, prin Parlament, în ciuda faptului că preşedintele Klaus Iohannis refuză să semneze decretele de numire a miniştrilor votaţi în CEx-ul PSD.

 

Şeful Executivului, care ocupă şi funcţia de preşedinte executiv al Partidului Social Democrat, a declarat că va merge duminică la vot. “Voi vota la ambele, şi pentru alegerile europarlamentare, voi vota şi pentru imaginea României, voi vota pentru câştigarea demnităţii României (…). Voi vota şi pentru referendum”, a precizat Dăncilă. Iar pentru ca lucrurile să fie şi mai tensionate, premierul a adăugat că “aşa cum am spus de fiecare dată, sunt un susţinător al statului de drept, al independenţei justiţiei, dar şi al drepturilor cetăţenilor, pentru că şi acest lucru trebuie să îl avem în vedere de fiecare dată şi între toate trebuie să existe un echilibru”.

Prin acest anunţ, premierul PSD urmează să legitimeze, prin participare, o acţiune politică a principalului adversar politic al partidului. Pe de altă parte, din punct de vedere administrativ, poziţia premierului poate capacita o parte din simpatizanţii PSD să îi urmeze exemplul, cu consecinţa contribuţiei decisive pentru întrunirea cvorumului de prezenţă necesar validării referendumului consultativ. Mai mult, premierul urmează să voteze la un referendum în care sunt adresate două întrebări profund neconstituţionale, dintre care una, în cazul unui răspuns afirmativ din partea populaţiei, vizează amputarea prerogativelor Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă.

Ulterior, Dăncilă şi-a nuanţat declaraţia, precizând că “va participa la referendum, dar nu a spus şi cum va vota”. Pentru că acest lucru îl vom stabili în cadrul partidului. Sunt un om care respectă partidul, linia partidului, iar modul în care voi vota va fi conform acestei linii. Acest lucru îl vom discuta în partid”, a adăugat premierul.

 

Codrin Ştefănescu: “Nu vom ridica buletinele pentru referendum”

Secretarul Executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, a precizat, pentru “Jurnalul”, că, în opinia sa, intenţia premierului nu este aceea de a-i valida referendumul lui Iohannis. “Viorica Dăncilă este primul-minstru al Guvernului, instituţie care trebuie să implementeze, din punct de vedere administrativ, o decizie a preşedintelui pentru organizarea acestui referendum. Guvernul plăteşte peste 20 de milioane de euro pe această acţiune, iar primul-ministru are datoria morală să nu boicoteze o măsură administrativă implementată de Guvern. Nu putea declara altceva doamna prim-ministru”, susţine Codrin Ştefănescu. Pe de altă parte, acesta a precizat că poziţia partidului este una clară: “Noi votăm pentru alegerile europarlamentare. Eu, personal, ca şi cetăţean, nu voi ridica de la biroul secţiei de votare bletinele de vot pentru referendum”.

Aceeaşi poziţie a avut-o şi senatorul Şerban Nicolae, care a scris pe contul său de Facebook că, duminică, se va prezenta la secţia de votare, va ridica buletinul de vot pentru erparlamentare şi că va refuza să primească buletinele care se referă la referendum. Mai mult, acesta precizează că se va asigura că, pe tabelul pentru referendum, în dreptul numelui său va fi trecută, cu pixul, o bară.

 

Acţiunile premierului ies din linia PSD

Declaraţia premierului se înscrie într-o serie de acţiuni şi luări de poziţie extrem de controversate ale Vioricăi Dăncilă din ultima perioadă. Reamintim faptul că, în urma votului din CEx al PSD, când a fost decisă înlocuirea miniştrilor Justiţiei, Fondurilor europene şi Românilor de pretutineni, majoritatea membrilor conducerii PSD au opinat ca noii miniştri să fie trecuţi prin Parlament, printr-o restructurare a Guvernului, tocmai pentru că se preconiza un refuz al lui Klaus Iohannis de a accepta remnierea propusă. Cea care s-a opus şi care a decis că va urma remanierea simplă, prin înaintarea propunerilor către Palatul Cotroceni, a fost premierul Viorica Dăncilă. Iohannis a refuzat şi verbal, şi în scris nominalizările, iar refuzul său a fost însoţit de o argumentaţie batjocoritoare pentru PSD şi pentru premier. Chiar şi aşa, Viorica Dăncilă a precizat, atât înaintea sărbătorilor Pascale, cât şi după, că, în continuare, dorinţa ei este să nu se meargă pe varianta restructurării Guvernului în Parlament. Lăsându-i, astfel, spaţiu de manevră politică lui Klaus Iohannis în legătură cu această remaniere.

Un alt episod controversat care o are drept protagonistă pe Viorica Dăncilă este avizul negativ pe care Guvernul l-a emis în legătură cu un proiect de lege iniţiat de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, prin care se doreşte interzicerea ocupării funcţiei de judecător la Curtea Constuţională de judecători sau procurori care au semnat protocoale secrete de cooperare cu SRI, care au instrumentat sau judecat dosare în baza acestor protocoale sau care au făcut parte din echipe mixte constituite în baza acestor protocoale. La acest episod se poate adăuga şi situaţia deloc elucidată, până la acest moment, legată de neemiterea Ordonanţelor de Urgenţă privind Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, episod în urma căruia PSD i-a retras sprijinul politic fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.

 

ALDE cere boicotarea campaniei de imagine a lui Klaus Iohannis

Nici partenerii de Coaliţie, de la ALDE, nu vor participa la acest referendum. Călin Popescu Tăriceanu a adresat un mesaj clar către organizaţii ca “votanţii să nu ridice buletinele de vot, pentru că ridicarea lor echivalează cu prezenţa şi cu validarea referendumului. (…) Referendumul este o diversiune prin care preşedintele încearcă să intre în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Fură, astfel, startul pentru alegerile prezidenţiale şi încearcă să ne vândă un produs expirat”, susţine liderul ALDE.

De asemenea, ieri, Tăriceanu a atras atenţia că Guvernul se află în impas, generat de refuzul premierului Viorica Dăncilă de a cere Parlamentului restructurarea Guvernului. “I-am recomandat doamnei premier o restructurare. Domnia sa refuză. Rămâne ca premierul să găsească o soluţie, pe care eu unul nu o văd”, a conchis Tăriceanu.

 

Una dintre întrebările de la referendumul comandat de Iohannis şi plătit de Executiv vizează amputarea prerogativelor Guvernului în materia ordonanţelor de urgenţă.

 

×
Subiecte în articol: Viorica Dăncilă