x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Daniel Buda cere premierului să explice care este stadiul studiilor de fezabilitate privind spitalele regionale

Daniel Buda cere premierului să explice care este stadiul studiilor de fezabilitate privind spitalele regionale

04 Noi 2018   •   13:40

Eurodeputatul PNL Daniel Buda îi cere premierului Viorica Dăncilă să explice public care este stadiul studiilor de fezabilitate al celor trei spitale regionale de urgenţă, susţinând ca va veni momentul când în România se va da socoteală şi pentru banii europeni nefolosiţi, nu doar pentru cazurile de fraudă. 

Europarlamentarul, care este şi lider al PNL Cluj, a afirmat duminică, într-o conferinţa de presă, ca realizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este grav pusă în pericol de guvernul PSD-ALDE. 

"Avem certitudini ca finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD - ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene. Îi solicit public premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice care este stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova şi să nu facă niciun gest care să pericliteze accesarea fondurilor europene. (...) Va veni un moment în România în care formele de răspundere de o anumită natură vor interveni şi când nu foloseşti bani europeni, nu doar când îi foloseşti şi îi duci în altă parte. Pentru că cineva va întreba, 'tu, prim-ministru sau ministru, dacă ai ştiut că poţi să dezvolţi o infrastructură cu bani europeni, pe care i-ai avut pe gratis, de ce nu ai făcut nimic'? (...) Chiar cred ca aici discutăm de un sabotaj la nivelul României, pentru că discutăm de sănătatea oamenilor", a spus Buda. 

El a spus că, prin această incapacitate de a folosi bani europeni pentru proiecte mari şi extrem de necesare pentru societate, România da şi un exemplu prost, în pragul preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

Daniel Buda a mai anunţat în conferinţa de presă şi demararea unei campanii, în Transilvania, de strângere de semnături pentru sprijinirea proiectului de construire a spitalului regional de la Cluj din fonduri europene şi a afirmat ca le va cere colegilor de partid să preia aceasta acţiune la nivel naţional. 

"Ne mirăm de ce ne pleacă medicii din ţară în state unde există infrastructura medicală adecvată. (...) Este inadmisibil să avem o dezbatere publică privind oportunitatea acestor obiective în România din fonduri europene, că ar fi mai scumpe decât dacă s-ar face în parteneriat public privat. Nu pot să înţeleg ce fac cei de la PSD, Corina Creţu se bate pentru România, iar ţara noastră este dată ca exemplu negativ de neabsorbţie a fondurilor europene", a mai spus Daniel Buda. 

La rândul sau, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, a precizat ca dintre cele trei proiecte de spitale regionale, cel de la Cluj era cel mai avansat. El a arătat ca încă din 2007 s-a discutat despre oportunitatea unui studiu de prefezabilitate şi că între timp CJ Cluj a făcut o serie de demersuri, respectiv în 2011 a preluat în administrare suprafaţa de teren de 14,4 hectare pe care va fi ridicat spitalul. Terenul, care se afla în comuna Floreşti, limitrofă municipiului Cluj-Napoca, a fost ulterior predat de către CJ Cluj Ministerului Sănătăţii, dar între timp s-au făcut toate viabilizările şi documentaţia necesară. AGERPRES

×
Subiecte în articol: daniel buda