x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decizie a instanței. Primăria din Sfântu Gheorghe nu este obligată să arboreze drapelul României

Decizie a instanței. Primăria din Sfântu Gheorghe nu este obligată să arboreze drapelul României

de Ion Alexandru    |    07 Oct 2020   •   10:06
Decizie a instanței. Primăria din Sfântu Gheorghe nu este obligată să arboreze drapelul României

Jurnalistul și activistul civic Dan Tănasă publică pe site-ul său un articol prin care dezvăluie faptul că judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au respins recursul Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva sentinței Tribunalului Covasna care a respins acțiunea ADEC împotriva primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în cazul drapelului României de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe.

Conform sursei citate, în decembrie 2018, asociația în cauză l-a dat în judecată pe Antal Arpad, cerând obligarea acestuia să arboreze drapelul național al României pe clădirea Primăriei din Sfântu Gheorghe. Acțiunea a avt loc după ce, cu tei ani înainte, primarul a dat jos drapelul de pe turla instituției. În acest sens, ADEC a solicitat public, în anul 2019, conducerii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Prefecturii Covasna și Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș să se implice în acest dosar. “Însă aceștia au refuzat”, arată Dan Tănasă.

Cauza, pierdută și în primă instanță

Prima instanță, Tribunalul Covasna a respins ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), prin reprezentant legal Dan Tanasă, în calitate de președinte, în contradictoriu cu pârâtul primarul municipiului Sfântu Gheorghe. Argumentul judecătorilor a fost acela că, în prezent, există arborate două drapele deasupra intrării principale, iar noua configurație a turlei nu mai permite arborarea drapelului României acolo unde a stat arborat timp de 20 de ani.

“Edilul Antal Arpad a invocat motive tehnice pentru refuzul de a rearbora drapelul României acolo unde a stat arborat 20 de ani, iar în fața instanței a invocat faptul că acel drapel arborat acolo lezează sentimentele comunității maghiare din oraș”, se mai precizează în articolul citat. “ADEC a formulat cerere de recurs, însă magistrații Curții de Apel Brașov au dat dreptate primarului UDMR din Sfântu Gheorghe. (…) În 2010 actualul primar UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că și-ar putea închipui pe turla Primăriei mai degrabă arborarea steagului orașului, adoptat de Consiliul Local în același an”, mai scrie Dan Tănasă.

×