x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decizie în Senat: data alegerilor generale va fi stabilită de Parlament, prin lege organică

Decizie în Senat: data alegerilor generale va fi stabilită de Parlament, prin lege organică

de Ion Alexandru    |    28 Iul 2020   •   14:19
Decizie în Senat: data alegerilor generale va fi stabilită de Parlament, prin lege organică

Senatul a aprobat, ieri, proiectul PSD, ALDE și UDMR care prevede că data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, și nu de Guvern, așa cum ar fi preferat PNL. Votul a fost unul zdrobitor: 89 „pentru”, 39 „împotrivă” și o singură abținere. Inițiativa legislativă a fost propusă de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Cseke Attila și prevede că data-limită pentru organizarea alegerilor legislative este 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

Senatorii liberali au votat împotriva proiectului. Daniel Fenechiu a precizat că insistența social-democraților de a stabili Parlamentul data alegerilor „nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ și să arate că dumneavoastră nu va pasă decât să vă etalați puterea în Parlament, unde aveți majoritate. Nu faceți altceva decât un exercițiu de forță”.

La rândul său, senatoarea USR Florina Presadă a precizat, de la tribuna Senatului, că „România este prizoniera unei majorități cinice, care aparține domnilor Ciolacu, Tăriceanu și Cseke. După ce au siluit Parlamentul pentru a modifica legile Justiției, acum fac din același Parlament instrumentul lor electoral și apoi tot ei au tupeul să vorbească despre imaginea proastă pe care o are Parlamentul în ochii românilor”.

Legea a fost trimisă la Camera Deputaților, care este forul decizional. 

×