x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declin la USR-PLUS

Declin la USR-PLUS

de Ion Alexandru    |    27 Oct 2020   •   08:19
Declin la USR-PLUS

Alianța USR-PLUS se află într-un continuu declin electoral. La alegerile din 27 septembrie, votul politic obținut de progresiștii din România a fost de doar 6,7 la sută. USR-PLUS a scos 6,58 la sută la votul pentru primării, 6,85 la stă la votul pentru consiliile locale și 6,65 la sută la votul pentru locuri în consiliile județene. Este adevărat că, în anumite locuri, cum ar fi București, Timișoara sau Brașov, USR-PLUS a câștigat alegeri importante, însă, la nivel național, scorul Alianței este mai mic chiar decât la alegerile parlamentare din anul 2016, practic de la apariția formațiunii.

La alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, de acum patru ani, Uniunea Salvați România, condusă, la acel moment, de actualul primar general al Capitalei ales, Nicușor Dan, obținea 8,96 de procente. Apoi, grație unor campanii de demonizare a PSD, susținute atât prin proteste de stradă, pe rețelele de socializare sau prin mijloace de informare în masă denumite „propagandaă”, progresiștii au reușit un salt incredibil la alegerile europarlamentare de anul trecut, când au suflat, la propriu, PSD-ului în ceafă, cu un scor de 22,36 la sută. 

Declinul USR este motivat și de faptul că încrederea în conducerea partidului a scăzut, odată cu neintrarea lui Dan Barna în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din toamna anului 2019, coroborat cu dezvăluirile despre afacerile președintelui USR cu fonduri europene, dar și de refuzul USR de a participa la actul guvernării, alături de PNL. De asemenea, o altă explicație plauzibilă pentru această scădere a USR este alierea cu PLUS, partid condus de Dacian Cioloș, cele două formațiuni aflându-se în acest moment în plin proces de fuziune. 
 

×
Subiecte în articol: usr-plus