x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Demisie neașteptată din Guvernul Orban

Demisie neașteptată din Guvernul Orban

05 Aug 2020   •   12:48
Demisie neașteptată din Guvernul Orban
Sursa foto: Lucian Alecu

Un important lider PNL a demisionat din funcția de consilier onorific al premierului Ludovic Orban. Ionel Chiriță, membru PNL de 24 de ani, a luat această decizie pentru a sancţiona „deciziile politice luate de liderii judeţeni ai PNL”.

 

Domnule Prim-ministru Ludovic Orban,

Vă fac cunoscută retragerea mea din funcţia de consilier onorific al prim-ministrului pe probleme de administraţie publică

Aceasta vine ca un protest prin care doresc să sancţionez deciziile politice luate de liderii judeţeni ai PNL şi a conivenţei demonstrate de refuzul Domniei Voastre de a avea un dialog pe această temă, decizii care afectează grav din punct de vedere politic, civic şi moral perspectiva economică şi socială a comunităţii din Hârşova, căruia i-am dedicat cea mai mare parte a activităţii mele.

Am luat această hotărâre întrucât datorită ataşamentului şi devotamentului meu pentru Hârşova, oraşul în care trăiesc, nu pot accepta un troc politic, meschin, în care o mână de politicieni mărunţi şi-au aranjat interesele personale sau de grup într-un mod cinic, excluzând din analizele premergătoare deciziilor luate, tocmai interesele hârşovenilor de bună credinţă, motivaţie a acţiunii pe care noi liberalii din Hârşova am avut-o ca prim obiectiv în toţi cei treizeci de ani de activitate politică locală.

Domnule Preşedinte al PNL,

Eu nu am acceptat vreodată compromisuri care să ne compromită, pe mine sau pe vreunul din liberalii hârşoveni, ştiind că aceştia ne-au fost alături tot timpul. Ataşamentul lor a făcut ca anul trecut să fim câştigători în toate scrutinele electorale, iar acum ei şi speranţele lor sunt neluate în seamă pentru interese josnice, de neacceptat.

Este revoltător să vedem că ceea ce noi la Hârşova considerăm ca fiind princiipii fundamentale ale valorilor unei societăţi normale, poate fi considerat altfel de liderii judeţeni şi că liderii naţionali pot accepta răsturnarea valorilor pe care partidul și le-a asumat de-a lungul anilor.

Vreau să ştiţi Domnule Preşedinte, că BPL PNL Hârşova a decis în unanimitate, în mai multe rânduri, pe parcursul ultimilor ani:

1. Să nu accepte pe listele de candidaţi ale PNL Hârşova persoane ale căror fapte sunt cercetate penal de organele judiciare, arătând că susţine iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”;

2. Să nu accepte pe listele de candidaţi ale PNL Hârşova persoane care au deţinut funcţii alese (primar, viceprimar sau consilieri locali) ca urmare a apartenenţei la alte partide, arătând că este împotriva traseismului politic.

Noi, cei din Organizaţia Hârşova, SUNTEM MÂNDRII DE ACESTE DECIZII.

Faptul că Preşedintele BPJ Constanţa a manipulat Biroul Judeţean, apoi Colegiul Director Judeţean şi, în final, conducerea naţională a partidului, reușind să numească un liberal de pripas, adus din ALDE, cu dosare la DNA şi în alte parchete – ca urmare a unui mandat de primar marcat de numeroase scandaluri şi afaceri dubioase, demascate de Pro TV, Digi 24, Kanal D, B1 Tv și alți jurnalişti din presa naţională – ridică următoarele semne de întrebare:

1. Ar fi putut primi Ionescu Viorel, primarul oraşului Hârşova, ale cărui fapte sunt urmărite penal de DNA, promisiuni că va găsi sprijin în PNL ca să scape de braţul lung al justiţiei?

2. Ar putea renunţa liderii PNL la sloganul “În democraţie hoţii stau la puşcărie” pentru nişte voturi iluzorii promise de Ionescu?

3. Ceea ce noi la Hârşova considerăm ca fiind principii fundamentale ale valorilor unei societăţi normale, ar putea fi considerat altfel de liderii judeţeani şi de cei naţionali?

Răspunsul dat de toţi liberalii din Hârşova, cu care am stat de vorbă, a fost ferm şi unanim: “Din partea noastră NU!”.

Dragă Ludovic,

Îţi reamintesc că aceste câteva rânduri sunt venite de la un camarad care timp de 24 de ani a contribuit la consolidarea partidului prin mai multe acţiuni, printre care iniţierea demersurilor de înfiinţare a Ligii Aleşilor Locali ai PNL şi gestionarea organizatorică, timp de 20 de ani, a acestei structuri a partidului.

Un camarad care, înţelegând nevoia de menţinere a identităţii Partidul Naţional Liberal, a susţinut poziţionarea PNL ca adversar al comuniştilor, neocomuniştilor şi al urmaşilor acestora, care s-au grupat fie în Frontul Salvării Naţionale, fie în Frontul Democrat al Salvării Naţionale, fie în Partidul Democrat Social Roman, fie în Partidul Social Democrat din zilele noastre. Care a votat întotdeuna pentru distanţarea de aceştia, inclusiv atunci când, alături de tine şi de alţi patru-cinci colegi, am votat împotriva alianței politice parlamentare și preelectorale constituită la 5 februarie 2011, ce s-a numit USL, alianţă politică pe care istoria recentă o consemnează ca fiind o eroare.

Un camarad care a contribuit la unitatea PNL prin realizarea în 1996 a Unificării Liberale de la Hârșova, când au fost unite toate organizaţiile locale ale partidelor de ideologie liberală ale acelor vremuri: PNL, PL 93 şi PAC. În fapt, prima unificare liberală semnificativă, despre care scriitorul Traian Brătianu, unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti constănţeni, spunea anticipativ: “Depăşind stadiul bunelor intenţii, unificarea liberală devine, astfel, un fapt politic autentic, care ar putea contamina prin exemplaritate”..

Un camarad care, atunci când a fost nevoie, a fost alături de tine pe listele de candidaţi care voiau să arate, în cadrul unor congrese, că trebuie să existe voci care să menţină dezbaterea în partid.

Un membru al Partidului Naţional Liberal propus în anul 2004, de Preşedintele PNL de atunci, pentru a fi membru de onoare, când în acel an îşi recâştiga – din primul tur de scrutin (fără să fie nevoit să susţină un al doilea tur, prevăzut în acele vremuri) – mandatul de Primar al Oraşului Hârşova.

Ionel Chiriţă, un fost consilier onorific, un fost coleg şi un fost camarad al lui Ludovic Orban”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

×