x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputații au „trântit” legea limbii maghiare obligatorii în Transilvania

Deputații au „trântit” legea limbii maghiare obligatorii în Transilvania

de Ion Alexandru    |    07 Mai 2020   •   12:27
Deputații au „trântit” legea limbii maghiare obligatorii în Transilvania

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind Codul administrativ, în care era prevăzută şi obligativitatea oficializării limbilor minorităţilor naţionale în administraţia publică locală în anumite situaţii, proiect iniţiat de UDMR. Asta, după ce Comisiile juridică, pentru buget, pentru administraţie şi pentru muncă au dat un raport comun de respingere a proiectului.
Inițiativa legislativă, formulată de 30 de parlamentari UDMR, a fost adoptată tacit de Senat, însă la Cameră a fost respinsă cu 278 de voturi, în timp ce pentru adoptarea legii au votat 21 de deputați.

Legea avea ca obiect reglementarea cadrului general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora şi răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi regulile specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în raport.

Cele patru comisii arată că au decis să dea raport de respingere, pentru că nu se justifică adoptarea unei astfel de iniţiative legislative, cu atât mai mult cu cât expunerea de motive nu conţine o fundamentare a soluţiilor legislative preconizate, iniţiatorii motivându-şi demersul pe posibila declarare a neconstituţionalităţii Codului administrativ în vigoare de către Curtea Constituţională. 

×