x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deputații au trecut la vot inițiativa “Fără penali în funcții publice”

Deputații au trecut la vot inițiativa “Fără penali în funcții publice”

de Ion Alexandru    |    15 Iul 2020   •   09:31
Deputații au trecut la vot inițiativa “Fără penali în funcții publice”

Proiectul de revizuire a Constituției, denumit ‘Fără penali în funcții publice” a fost adoptat, ieri, de Camera Deputaților. Cu 295 de voturi “pentru” și o singură abținere. Iniațiva, care aparține USR și care a strâns peste un milion de semnături, vizează revizuirea aricolului 37 din Constituție, în sensul reglementării faptului că “nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Trecerea prin comisii și la vot a acestui proiect a fost susținută masiv de PSD, formațiune care nu a dorit să se încheie actuala sesiune extraordinară fără tranșarea subiectului. Deputatul Alfred Simonis a precizat, înaintea votului, că “pentru că sesiunea se încheie mâine (astăzi – n.red.), pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”.

Proiectul merge la Senat pentru adoptare, după care este obligatorie organizarea unui referendum de modificare a Constituției în sensul propunerii legislative. PSD a decis, în CEx, ca un astfel de referendum să poată fi organizat chiar în data de 23 august.

×