x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris

Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris

14 Apr 2021   •   10:54
Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scris
Sursa foto: Hepta

Senatoarea Diana Șoșoacă riscă să primească un avertisment public scric, pentru derapajele din ultima vreme, inclusiv nepurtarea măștii, ceea ce înseamnă că nu va mai putea lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni, a declarat președina Comisiei Juridice, Iuliana Scântei.

Ședința de marți a Comisiei Juridice a fost suspendată, în contextul în care a izbucnit un scandal din cauză că Diana Șoșoacă a refuzat să poarte o mască de protecție conformă. Senatoarea a chemat ulterior Poliția, acuzând că „s-a dat ordin” să fie bătută.

Iuliana Scântei a precizat, la RFI, că Diana Șoșoacă a mai fost sancționată în Parlament. Totuși, aceasta a precizat că această sancțiune a fost mai mult la nivel simbolic, „întrucât comportamentul injurios și exercitarea mandatului în mod abuziv dacă nu constituie în sine o faptă contravențională penală sau civilă, la nivel parlamentar, regulamentul și condul de conduită prevăd sancțiuni simbolice pentru acel parlamentar”.

„Primele patru sancțiuni pot fi aplicate și au fost aplicate în cazul doamnei senator Șoșoacă de președintele Senatului, Anca Dragu și au constat în avertismente, mustrări, luarea cuvântului, însemnând întreruperea microfonului, îndepărtarea din sală", a spus Iuliana Scântei.

Președinta Comisiei Juridice a Senatului spune că Diana Șoșoacă riscă, potrivit regulamentului, să nu mai poată lua cuvântul de la tribuna Parlamentului timp de trei luni.

„Ultima sancțiune, așa cum prevăd regulamentul și statutul deputaților și senatorilor astăzi, o reprezintă avertismentul public scris. Avertismentul public scris este o măsură de formalizare practic a sancțiunii. Ea este aplicată de Biroul Permanent, în urma verificării de către Comisia Juridică a existenței unor abateri, care se subscriu aplicării acestui avertisment public scris (...). Noi vom înainta Biroului Permanent raportul, cu constatările abaterilor de la deontologia parlamentară și vom propune aplicarea acestei ultime sancțiuni disciplinare. Biroul Permanent va vota în plenul ședinței adoptarea, aplicarea acestei sancțiuni pentru senatorul în cauză și președintele Senatului va trebui să citească plenului sancțiunea. Efectul juridic al sancțiunii este că vreme de trei luni de zile, senatorul sancționat nu poate să reprezinte intern și internațional interesele alegătorilor, inclusiv prin luări de cuvânt", a mai explicat aceasta.

×