x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Din redacţie în viaţa politică

Din redacţie în viaţa politică

de Marius Gîrlașiu    |    25 Apr 2016   •   08:36
Din redacţie în viaţa politică

„Trebuie să te hotărăşti ce vrei să faci. Să scrii ştirea sau să fii tu o ştire”. Aşa sună o replică celebră dintr-un film american cu Michael Douglas în rolul principal. De-a lungul vremii, mulţi dintre jurnaliştii români au renunţat la presă sau televiziune pentru o carieră în politică. Unii au devenit parlamentari, alţii şi-au făcut propriile partide şi au candidat pentru fotoliul de la Cotroceni. Trendul continuă şi la alegerile de anul acesta, cu actuali sau foşti jurnalişti aflaţi în cursa pentru primăriile Bucureştiului.

 

Intrarea lui Robert Turcescu în bătălia pentru Primăria Capitalei ridică la trei numărul foştilor sau actualilor jurnalişti care se vor bate anul acesta pentru voturile bucureştenilor. Fost moderator de talk-show-uri politice, în prezent „mogulul” unei televiziuni online, Turcescu a fost aruncat în lupta pentru Primăria Gene-rală de fostul preşedinte Traian Băsescu. Liderul PMP ar fi vrut el să candideze, însă a renunţat la idee după începerea urmăririi penale pentru spălare de bani. Candidat din partea PMP, Turcescu spune că nu are niciun regret şi nu îi este ruşine cu nimic din ceea ce a făcut ca jurnalist, chiar dacă recunoaşte că a fost „uneori mai pătimaş decât ar fi permis fişa postului”. În septembrie 2014, Turcescu a fost protagonistul unuia dintre cele mai stranii momente din istoria televiziunii româneşti, după ce a dezvăluit în direct într-o emisiune că a fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii. „Am căutat adânc în mine. Eu nu mai pot să trăiesc aşa. Mi-am dat seama că e necinstit, că nu pot să vă mai mint. Acum mă simt împăcat”, mărturisea jurna-listul acum doi ani. Bătălia pentru „rating” se va da în confruntarea electorală cu o altă fostă vedetă de televiziune, Gabriela Firea. Candidata social-democraţilor şi-a câştigat notorietatea ca prezentator de ştiri şi moderator de emisiuni politice, iar în prezent este senator PSD şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional. În cariera sa politică, Firea a fost purtător de cuvânt al Guvernului în anul 2000, pe vremea Cabinetului condus de Mugur Isărescu. Şi ALDE mizează pe o vedetă TV, în persoana Laurei Chiriac. Fost consilier de stat în cadrul Guvernului, jurnalista va candida în iunie pentru Primăria Sectorului 1 al Capi-talei din partea formaţiunii lui Călin Popescu Tăriceanu.

 

Şi Olguţa a fost jurnalistă

Puţină lume ştie că primă-riţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, şi-a început cariera în presă. Timp de trei ani, Olguţa a lucrat ca redactor şi redactor-şef adjunct la cotidianul „Cuvântul libertăţii” din Craiova. În anul 2000 a devenit deputat de Dolj, iar acum patru ani a câştigat Primăria Băniei în bătălia cu fostul primar Antonie Solomon. În categoria primarilor-jurna-lişti intră şi Radu Mazăre. Fostul edil al Constanţei a lucrat ca ziarist în anii `90. „După Revoluţie am fost ales liderul Ligii Studenţilor, iar colegii m-au ales redactor-şef la ziarul săptămânal al Ligii. Scriam ziarul, mai beam o bere, mai umblam cu nişte fete, iar scriam ziarul şi a doua zi îl vindeam pe stradă”, povestea Mazăre acum doi ani. În `96, ziaristul Radu Mazăre a fost condamnat la şapte luni de închisoare cu executare pentru un articol de presă. „Scrisesem despre viceprimarul de atunci al Constanţei, care era pesedist. Făcuse nu ştiu ce afacere şi m-a dat în judecată”, îşi amintea „ziaristul”, ajuns şi el în rândurile PSD. Tele-viziunea l-a propulsat în politică şi pe Dan Diaconescu. Acum doi ani, fostul patron al OTV a candidat fără prea mult succes la Preşedinţie, obţinând puţin peste 4% în primul tur. În 2011, jurnalistul şi-a creat propriul partid, Partidul Poporului, formaţiune care a obţinut 68 de mandate la parlamentarele din 2012. Însă tocmai Diaconescu a ratat un post de deputat, fiind învins de Victor Ponta într-un colegiu din Gorj. Între timp, cu fondatorul ajuns după gratii, PP-DD s-a desfiinţat, fiind absorbit anul trecut de progre-siştii lui Gabriel Oprea. O altă vedetă TV ajunsă parlamentar este Teo Trandafir. În mai 2010, Teo a câştigat un mandat de deputat din partea PDL într-un colegiu din Capi-tală, însă incursi-unea în viaţa politică s-a curmat brusc în februarie 2012, când vedeta şi-a dat demisia şi a revenit în televiziune.

 

Corneliu Vadim Tudor şi Sorin Roşca Stănescu au îmbinat şi ei gazetăria cu viaţa politică. Vadim a murit în septembrie 2015, iar SRS a fost eliberat condiţionat după 9 luni de închisoare în dosarul Rompetrol.

 

Dan Diaconescu visa în 2014 că va ajunge președintele României. Însă publicul OTV nu a fost suficient pentru a-i asigura fotoliul de la Cotroceni

 

 

×