x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA-ul pădurilor, aprobat de Senat. Legea merge la promulgare

DNA-ul pădurilor, aprobat de Senat. Legea merge la promulgare

16 Iun 2020   •   17:12
DNA-ul pădurilor, aprobat de Senat. Legea merge la promulgare

Senatul a aprobat, marți, legea inițiată de USR, de înființare a „DNA-ului pădurilor”, unitatea de parchet, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, urmând să ancheteze infracțiunile de mediu, în special tăierile ilegale de păduri.

„Proiectul Uniunea Salvați România - USR pentru înființarea unui parchet care să cerceteze tăierile ilegale de lemn a fost adoptat! Colegii din Parlament care au demarat acest proiect de lege sunt Cornel Zainea, Stelian Ion, Silviu Dehelean, Mihai Goțiu, George Edward Dircă și Allen Coliban”, a scris pe Facebook Mihai Goțiu, unul dintre inițiatori.

Proiectul de lege al USR de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu – DIIM (DNA-ul Pădurilor) a fost votat în Senat cu 119 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 11 abțineri.

Liderii USR menționează că s-au abținut la acest vot senatorii UDMR, care „de-a lungul timpului au încercat să vâneze pădurile statului și au profitat în urma defrișărilor”.

„Sunt Președinte al Comisiei pentru Mediu și mare parte dintre semnalele pe care le-am primit în ultimii ani fac trimitere directă la infracționalitate de tip mafiot din domeniul mediului. Mafia din domeniul mediului din România este un lucru cert, reliefat în cifre – 20 de milioane de metri cubi ce dispar din pădurile României, 25.000 de morți anual din cauza poluării, infringement pe deșeuri care ne va costa sute de milioane de euro anual, gropi de gunoi care sunt adevărate bombe ecologice, albii ale răurilor distruse de balastiere ilegale. Ce a făcut statul român împotriva acestei mafii până acum? Aproape nimic – doar câteva dosare pe infracționalitate forestieră, cu un volum total departe de dimensiunea prejudiciului și ZERO dosare pe restul infracțiunilor de mediu. Din aceste motive am inițiat înființarea DIIM și mă bucur că, începând de astăzi, mafia mediului are ca adversar o instituție specializată, cu personal pregătit corespunzător”, transmite senatorul USR, Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu, inițiator al proiectului de lege.

Camera Deputaților a adoptat acest proiect de lege pe 13 mai, cu 200 de voturi „pentru”, patru „contra” și 107 abțineri.

„Organele de cercetare penală nu au cercetat nicio infracțiune de mediu în ultimii cinci ani. Propunem înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, o structură creată pe modelul DNA și DIICOT, care să preia competența de soluționare a tuturor infracțiunilor de mediu prevăzute în Codul Penal și în legislația specială din domeniu”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Direcția ar trebui să funcționeze ca o structură în cadrul Parchetului General.

După votul din Senat, legea urmează să meargă la promulgare, la președintele României.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dna paduri senat