x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Din păcate, nu va fi un nou Guvern până la sfârşitul anului, iar România va avea de pierdut

Dragnea: Din păcate, nu va fi un nou Guvern până la sfârşitul anului, iar România va avea de pierdut

28 Dec 2016   •   22:06
Dragnea: Din păcate, nu va fi un nou Guvern până la sfârşitul anului, iar România va avea de pierdut

Până la finele acestui an nu va fi un nou Guvern, iar România va avea de pierdut în acest context, a declarat miercuri preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, care a anunţat că a doua nominalizare a coaliţiei majoritate PSD-ALDE pentru funcţia de prim-ministru este Sorin Grindeanu.

"Din păcate, cred că nu (vom avea un guvern până la sfârşitul anului - n.r.). Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă şi eu şi colegii mei şi colegii de la ALDE ca Parlamentul să fie constituit rapid şi să fie în plenitudinea atribuţiilor şi a structurilor pentru a putea vota un Guvern săptămâna trecută. România va avea de pierdut, pentru că erau nişte măsuri care trebuia să fie luate în acest an şi, din păcate, nu pot fi luate din cauza acestei întârzieri. În mod realist vorbind, nu cred că mai avem cum, că acest an înseamnă joi şi vineri, adică mâine şi poimâine. Cred că am ratat o mare ocazie ca România să aibă un Guvern în acest an şi să aibă şi posibilitatea să adopte câteva măsuri, chiar dacă am forţa, să zicem că preşedintele acceptă şi am forţa vineri seara. Nu mai are când să adopte. Din păcate, s-a ratat această oportunitate. După ce preşedintele va decide ce vrea să facă, atunci o să discutăm şi o să stabilim propunerea noastră de calendar pentru formarea echipei guvernamentale, pentru procedurile parlamentare, pentru audierea în comisii şi pentru votul final. Sigur, noi am sperat să putem avea buget până în 15 ianuarie", a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Liderul social-democraţilor şi-a exprimat speranţa că şeful statului nu va refuza desemnarea lui Grindeanu ca premier.

"Eu sper că nu va refuza. Am spus că facem un ultim demers pentru a evita o criză politică şi nu vreau să iniţiez un război politic cu teatru de război fiind România. Deja cursul de schimb începe să intre pe un drum pe care nu îl dorim, pentru că stăm foarte mult în această incertitudine cu un guvern interimar şi nu ne face bine. Dar dacă nici acest gest cinstit din partea noastră nu va fi luat în seamă şi va refuza şi această propunere, cred că nu mai avem altă variantă", a precizat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă numele lui Sorin Grindeanu a mai fost luat în calcul ca una dintre variante la propunerea de premier, preşedintele PSD a spus că acesta a aflat că este propus în şedinţa de miercuri a CExN. "Varianta a fost acum şi Sorin a aflat-o în direct în Comitetul Executiv Naţional", a arătat Dragnea.

El a adăugat că nu a renunţat la ideea de a fi premier. "Nu pot să renunţ la această intenţie pe viaţă şi ar fi o prostie. Oricine de aici poate să ajungă premier la un moment dat. Din moment ce am avut nişte premieri în istoria recentă de asemenea valoare înseamnă că mulţi dintre noi pot ajunge acolo. Nu am renunţat la această idee şi vă spun foarte cinstit - poate să fie oricând sau poate să nu fie niciodată", a menţionat Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat că Grindeanu, dacă va fi nominalizat, va merge la Guvern pentru un mandat de patru ani.

"Sorin Grindeanu nu merge acolo pentru o perioadă scurtă. Sorin Grindeanu merge acolo pentru un mandat de patru ani. (...) Sper să aibă capacitatea şi încrederea în el să ducă la capăt acest program de guvernare. Va avea sprijinul meu total", a susţinut Dragnea.

Liderul social-democraţilor a precizat, plecând de la afirmaţia lui Grindeanu că este subordonat şefului PSD, că doreşte întoarcerea ''la nişte adevăruri care în mod deliberat au fost ascunse sau duse în derizoriu". "Există o relaţie de subordonare între Guvern şi Parlament. Guvernul trebuie să dea socoteală Parlamentului, asta nu trebuie uitat, Parlamentul nu va mai fi anexa Guvernului, ca să ne înţelegem", a explicat el.

În ceea ce priveşte un eventual demers de suspendare a preşedintelui, Dragnea a spus că motive sunt şi acum.

"Legea fundamentală chiar interzice preşedintelui să nu ţină cont de propunerea unei majorităţi. Sevil Shhaideh nu a fost pregătită să reziste la acest război urât, în aceste condiţii suntem nevoiţi să venim cu această propunere. Decizia CCR, chiar dacă dl Zegrean - dl Zegrean din câte îmi aduc aminte este omul pirat din 2012 - spune că este altfel, toată lumea ştie că aşa ceva nu se poate. Dar aşteptăm să vedem ce va face dl preşedinte", a punctat liderul PSD.

Liviu Dragnea a precizat că şi la propunerea lui Sevil Shhaideh a avut un vot pentru un mandat de la partid.

"Şi atunci am avut un vot pentru un mandat. Atunci am sperat că, dacă nu se va afla informaţia până ajung la Cotroceni, nu se vor putea mobiliza foarte bine ca să înceapă o campanie de denigrare. M-am înşelat. Şi eu care ştiu foarte multe din această ţară, m-am înşelat. Sper să fie ultima dată când mă înşel în ceea ce priveşte forţa şi puterea de a face rău a unor instituţii", a afirmat Dragnea.

Preşedintele social-democraţilor a subliniat că doreşte să aibă o colaborare instituţională cu toate instituţiile, dar "cinstită şi în limitele legii".

"Vreau să vă spun ceva, cu riscul să se supere unii, unii oameni şi instituţii la care ţin. Şi nu o spun într-un mod fals, ci o spun cu toată sinceritatea. Există instituţii în această ţară pe care le respect foarte mult, dar eu am decis şi colegii mei mă susţin, mai ales după ce s-a întâmplat ieri şi în ultimele zile, să separăm apele dintre servicii şi partide. Ca să fie foarte clar - vreau să avem o colaborare instituţională cu toate instituţiile, dar cinstită şi în limitele legii, eu altfel nu voi fi de acord şi nu voi accepta şi cred că va fi sănătos pentru toată lumea", a mai declarat Liviu Dragnea.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu dragnea guvern romania