x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea îi pregătește lui Ponta o execuție model Zgonea

Dragnea îi pregătește lui Ponta o execuție model Zgonea

de Marius Gîrlașiu    |    08 Sep 2016   •   10:05
Dragnea îi pregătește lui Ponta o execuție model Zgonea
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Urmărit penal pentru complicitate la spălare de bani şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite într-un nou dosar, fostul premier Victor Ponta şi-ar putea pierde locul pe listele PSD la alegerile parlamentare. Ca să evite personal o decizie, Liviu Dragnea a pasat responsabilitatea către Comitetul Executiv al partidului care se va întruni săptămâna viitoare. „Eu nu sunt un dictator”, s-a eschivat şeful PSD.

Dacă PSD şi-ar respecta la literă Codul de Etică, Victor Ponta ar rămâne în afara listelor pentru alegerile parlamentare. Criteriile de integritate adoptate de social-democraţi în decembrie 2015 prevăd că o persoană care se află în stare de control judiciar pentru orice tip de infracţiune nu va beneficia de susţinerea partidului pentru ocuparea unei funcţii politice alese. Procurorii DNA l-au pus pe Ponta sub control judiciar pentru 60 de zile, acuzându-l că a folosit banii lui Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair la Bucureşti în 2012. Ponta a contestat măsura luată de DNA, iar solicitarea de ridicare a controlului judiciar se va judeca mâine la ÎCCJ. În cazul în care va rămâne cu măsura iniţială, fostul premier ar putea avea mari emoţii joia viitoare. Asta pentru că Liviu Dragnea a evitat să-şi lege numele de o decizie radicală în prag de alegeri şi a pasat abil verdictul către CEx-ul care se va reuni săptămâna viitoare. „În 15-16 septembrie vom discuta acest aspect (n.r. - aplicarea Codului de Etică pentru Ponta), pentru că totuşi Victor Ponta este un caz special din punctul meu de vedere şi Comitetul Executiv va trebui să ia o decizie. Punctul meu de vedere este că Victor Ponta trebuie să fie pe listele PSD pentru Parlament. Asta va decide Comitetul Executiv, eu nu sunt un dictator şi vom discuta democratic în CEx”, a transmis Dragnea după şedinţa de ieri a BPN.

Pe Zorro l-au decapitat

Ultima decizie „democratică” luată de CEx-ul PSD ar putea fi sugestivă pentru viitorul lui Victor Ponta şi locul său pe listele PSD. La finalul lunii aprilie, oamenii lui Dragnea l-au executat cu sânge rece pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cel care îndrăznise să ceară demisia şefului după condamnarea definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare din dosarul Referendumul. Ca să evite orice fel de implicare, Dragnea a ieşit din sală în momentul votului care a hotărât excluderea lui Zgonea. „M-am simţit ca pe vremea Inchiziţiei”, spunea atunci fostul nr. 2 din PSD. Cum CEx-ul PSD este format din oamenii cei mai apropiaţi de Liviu Dragnea, inclusiv preşedinţii organizaţiilor judeţene, Ponta şi-ar putea pierde fără probleme locul pe listele PSD. În plus, voci din interiorul partidului i-ar putea reproşa în spatele uşilor închise implicarea în PRU sau verdictul de plagiat, un alt criteriu în Codul de Etică. În schimb, capitalul de imagine pe care îl deţine fostul premier şi încrederea de peste 40% în sondaje, plus ameninţarea că ar putea rupe partidul în prag de alegeri printr-un transfer în bloc alături de aripa foştilor miniştri din Guvernul Ponta, ar putea fi argumente solide în favoarea fostului premier.

×