x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică După Alexandru Rafila, și doctorul Adrian Streinu Cercel va candida, din partea PSD, la parlamentare

După Alexandru Rafila, și doctorul Adrian Streinu Cercel va candida, din partea PSD, la parlamentare

de Ion Alexandru    |    19 Oct 2020   •   10:01
După Alexandru Rafila, și doctorul Adrian Streinu Cercel va candida, din partea PSD, la parlamentare
Sursa foto: Lucian Alecu

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș“, și-a anunțat, ieri, înscrierea în Partidul Social-Democrat și a acceptat oferta făcută de președintele PSD, Marcel Ciolacu, dar și a fostului primar general al Capitalei, Gabriela Firea, de a candida la alegerile parlamentare. Cercel va fi al doilea pe lista organizației de Buccurești pentru Senatul României. Cooptarea cunoscutului medic infecționist vine după ce, săptămâna trecută, reprezentantul României la OMS, doctorul Alexandru Rafila, a făcut, la rândul său, pasul în politică, acceptând să candideze pentru un post de deputat din partea PSD.

 

În ziua în care Bucureștiul a depășit cota de 3 la mie în privința infectărilor cu Covid-19, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut un anunț deloc încurajator pentru adversarii politici ai partidului. Profesorul Adrian Streinu Cercel va concura pentru un post la Senat, în alegerile care, teoretic, urmează să aibă loc pe data de 6 decembrie. “Deciziile Guvernului se iau în funcție de sondaje. Prioritatea Guvernului sunt alegerile, nu sănătatea românilor. Doresc să îi mulțumesc azi domnului Adrian Streinu Cercel pentru că a răspuns la invitația mea și a doamnei Gabriela Firea de a se alătura noilor specialiști care vor face parte din viitorul Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Adrian Streinu Cercel va fi al doilea pe lista pentru Senat, din partea Organizației de București, imediat după numele Gabrielei Firea. Medicul a ținut să precizeze că sistemul de sănătate din România trebuie modificat, însă, din calitatea de director al Institutului “Matei Balș“, este imposibil. “Din Parlament, da”, a susținut Cercel. Întrebat dacă intenționează să demisioneze din funcția de conducere pe care o deține, în prezent, Adrian Streinu Cercel a afirmat că, în acest moment, nu se pune problema de așa ceva, întrucât spitalul se află în plină activitate susținută în lupta cu Covid-19. După alegeri, însă, va fi nevoit să renunțe la această funcție.

 

Alexandru Rafila a făcut primul acest pas, dar cu anumite condiții

 

Aceasta este a doua achiziție importantă făcută de PSD, în ultima săptămână, după ce profesorul Alexandru Rafila a acceptat, la rândul său, să se înscrie în partidul condus de Marcel Ciolacu și va candida pe lista social-democraților pentru Camera Deputaților. La sfârșitul săptămânii trecute, Rafila a declarat că este dispus, însă, să renunțe la calitatea de membru de partid, dacă acest lucru ar presupune concesii din partea sa în ceea ce priveşte profesia sau moralitatea.

Întrebat, în cadrul unui interviu televizat, dacă, după înscrierea în PSD, ar mai ieşi în stradă pentru a protesta faţă de o decizie a Guvernului format din membri PSD, aşa cum a făcut în februarie 2017, când a protestat faţă de Ordonanţa 13, Alexandru Rafila, proaspăt membru PSD, a răspuns: „Absolut. Nu are niciun fel de relevanţă partidul care ia astfel de măsuri. Cred că noi trebuie să funcţionăm după un mecanism democratic, de respect al legii şi al oamenilor, lucrul ăsta nu e doar declarativ, trebuie să-l şi facem, să-l aplicăm”. “

 

„Eu sunt mai întâi medic, îmi păstrez crezul profesional şi dacă ar trebui să încalc crezul profesional sau moralitatea nu aş face acest lucru şi aș renunţa, cu siguranţă, la calitatea de membru al PSD. Cele două chestiuni sunt foarte clare şi cred că asta e conduita pe care ar trebui să o urmeze şi în politică, şi în viaţă mulţi dintre concetăţenii noştri”, a mai declarat Alexandru Rafila.

 

Cercel: Sistemul de sănătate trebuie modificat. Acest lucru poate fi făcut doar din Parlament

×