x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Europarlamentar: Cercetarea lipsește din prioritățile Guvernului, iar în PNRR este subfinanțată

Europarlamentar: Cercetarea lipsește din prioritățile Guvernului, iar în PNRR este subfinanțată

06 Mai 2021   •   20:05
Europarlamentar: Cercetarea lipsește din prioritățile Guvernului, iar în PNRR este subfinanțată

Cercetarea lipsește din prioritățile guvernului, spune europarlamentarul PSD, Victor Negrescu. El adaugă că fondurile pentru cercetare au fost tăiate în bugetul național, iar în Planul Național de Redresare și Reziliență cercetarea este subfinanțată, deși trebuia să fie o prioritate.

Victor Negrescu a scris, joi, pe Facebook, faptul că cercetarea românească este pusă pe butuci de un Guvern despre care spune că este „incapabil să protejeze interesele țării”.

„Ne-au mințit că au relații foarte bune în străinătate, că vor moderniza România, dar au distrus cel mai important proiect european de cercetare inițiat de țara noastră. Cu o aroganță ieșită din comun, necunoscutul ministru al cercetării, domnul Ciprian Teleman, ne spune astăzi că nu este un eșec faptul că România a fost exclusă din continuarea proiectului paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastracture (ELI) deși țara noastră a inițiat programul care a condus la construcția Laserului de la Măgurele. Acesta recunoaște că au eșuat demersurile diplomatice făcute de Guvernul actual, fără să ne spună ce au făcut exact în acest sens, în timp ce consilierul premierului responsabil de subiect, domnul Sorin Costreie, recunoaște că vina aparține actualilor guvernanți pentru că au trimis solicitarea prea târziu”, spune Negrescu.

Potrivit eurodeputatului, cercetarea lipsește din prioritățile guvernului.

„Fondurile pentru cercetare au fost tăiate în bugetul național, iar în Planul Național de Redresare și Reziliență cercetarea este sub-finanțată deși trebuia să fie o prioritate”, adaugă Victor Negrescu.

Acesta va interpela Comisia Europeană cu privire la acest subiect pentru a se asigura că România o să poată să se asocieze proiectului, fără sincope și cu drepturi depline, în cel mai scurt timp.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: victor negrescu