x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Europarlamentare 2019. Mii de români votează în diaspora atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendumul naţional

Europarlamentare 2019. Mii de români votează în diaspora atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendumul naţional

26 Mai 2019   •   10:18
Europarlamentare 2019. Mii de români votează în diaspora atât pentru Parlamentul European, cât şi pentru referendumul naţional

 Peste 32.000 de români din diaspora au votat până la ora 10.00 ora României, pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul naţional convocat de preşedintele României, conform datelor actualizate în timp real de Biroul Electoral Central.

În străinătate, votul s-a deschis în Noua Zeelandă sâmbătă la ora 22.00 ora României, iar duminică la ora 10.00 ora României procesul electoral este în desfăşurare în zeci de ţări.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 - 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 - 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.  

Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine, în cele 441 de secţii de votare au fost trimise 4.000.500 buletine atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări, precizează MAE.

România este una dintre ţările UE care le permit cetăţenilor lor rezidenţi în afara blocului comunitar să voteze la alegerile europarlamentare. Cetăţenii din Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta şi Slovacia rezidenţi în afara blocului comunitar nu pot vota la scrutinul pentru Parlamentul European. În schimb, Bulgaria, Grecia şi Italia le permit să voteze cetăţenilor lor care au domiciliul în alt stat membru al UE.

Votul este obligatoriu în cinci ţări membre - Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia şi Luxemburg. 

Pragul electoral este de 5% în Belgia, Republica Cehă, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria. În Italia, Austria şi Suedia pragul electoral este de 4%, în Grecia este de 3%, iar în Cipru este de 1,8%. În 12 state membre nu există prag electoral - Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: alegeri europarlamentare 2019