x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Firea şi Kovesi merg braţ la braţ spre prezidenţialele din 2019

Firea şi Kovesi merg braţ la braţ spre prezidenţialele din 2019

de Marius Gîrlașiu    |    22 Mar 2017   •   09:04
Firea şi Kovesi merg braţ la braţ spre prezidenţialele din 2019

Deşi au exclus mereu intenţia de a candida la prezidenţialele din 2019, Gabriela Firea şi Laura Codruţa Kovesi sunt personajele considerate cele mai potrivite pentru o candidatură la alegerile de peste doi ani. Cele mai recente sondaje arată că primarul general al Capitalei este favoritul electoratului pesedist în cursa pentru Palatul Cotroceni, în vreme ce şefa DNA l-a depăşit pe preşedintele Klaus Iohannis în preferinţele taberei anti-PSD.

 

Alegerile prezidenţiale din 2019 ar putea marca un moment istoric pentru România. Peste doi ani, românii ar putea avea de ales între două femei pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni – o premieră în istoria centenară a statului. Ambele exclud deocamdată orice intenţie de a candida la preşdinţie însă calculele electorale se pot schimba oricând în actualul peisaj politic. Un sondaj Sociopol realizat în perioada 6-14 martie 2017 arată că şefa DNA Laura Codruţa Kovesi l-a depăşit pe preşedintele Klaus Iohannis în preferinţele electoratului anti-PSD. Astfel, 28% dintre românii care susţin ofensiva procurorilor anticorupţie consideră că L.C. Kovesi ar fi cel mai potrivit candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2019, spre deosebire de preşedintele Iohannis, preferat de 20% dintre cei chestionaţi şi fostul premier Dacian Cioloş – 10%. Mai mult, şefa DNA capitalizează 34% din sufragii atunci când vine vorba despre o eventuală candidatură din tabăra independenţilor, adică a celor neafiliaţi politic încă. De cealaltă parte, electoratul pro-PSD o consideră pe Gabriela Firea vârf de lance în perspectiva alegerilor din 2019, primarul general al Capitalei fiind preferat de 32% dintre românii cu afinităţi pesediste, spre deosebire de fostul premier Victor Ponta (18%) şi liderul PSD Liviu Dragnea (10%). Un alt sondaj recent vine să întărească perspectiva candidaturii Gabrielei Firea la alegerile din 2019. Potrivit Avangarde, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, Firea ar câştiga cu 51,5% din voturi o ipotetică finală cu preşedintele Klaus Iohannis.

 

Prima sub Klaus Iohannis

Săptămâna trecută, fosta jurnalistă a respins categoric ideea de a candida în 2019, vehiculată în premieră de fostul lider PSD Adrian Năstase. “Îmi doresc să îmi închei cu bine acest mandat la Primăria Capitalei şi, dacă suntem sănătoşi şi liberi, să mai preiau un mandat pentru că unele dintre proiectele pe care le voi lansa în partea a doua a acestui mandat vor trebui finalizate în următorul”, a explicat Firea la un post de televiziune. În iulie anul trecut, vicepreşedintele PSD a câştigat Primăria Capitalei cu 246.553 de voturi în condiţiile în care doar 595.822 de bucureşteni s-au prezentat atunci la urne (33,22%). Firea a devenit astfel politicianul cu cea mai mare legitimitate obţinută prin alegeri, după preşedintele Klaus Iohannis, votat în noiembrie 2014, în turul al II-lea al prezidenţialelor, de 6.288.769 de alegători.

 

PSD creşte în ciuda OUG13

Datele Sociopol mai arată că protestele antiguvernamentale provocate de adoptarea Ordonanţei 13 nu au schimbat fundamental scena politică faţă momentul 11 decembrie. Principala deosebire ar fi scăderea PMP sub pragul electoral - 3% și creșterea USR la 12%. Paradoxal, PSD ar fi crescut la 47% după primele trei luni de guvernare, în vreme ce liberalii au înregistrat o creştere sensibilă până la 21%. În privinţa prezenţei la urne, doar 52% dintre români ar merge la vot, 12% nu sunt în ţară, iar 36% sunt dezinteresaţi de alegeri. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1007 persoane, prin metoda interviurilor telefonice şi are o marjă de eroare de +/- 3,2%.

Adrian Năstase, fost premier al României: Nu e clar (cine va fi candidatul PSD la prezidențiale - n.r.), dar nu va fi Dragnea, nu va fi Ponta, cred că PSD nu a început să se gândească la acest candidat. Ar putea să fie o femeie.

Sociopol este un institut de sondare a opiniei publice deţinut de Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta. Anul trecut, Palada a devenit director de comunicare şi purtător de cuvânt al PRU, partid naţionalist care a obţinut 2,7% din voturi la alegerile parlamentare

Elena Udrea şi Monica Macovei au candidat la alegerile prezidenţiale în noiembrie 2014. Fosta şefă PMP a obţinut 493.376 de voturi, în vreme ce fondatoarea M10 a strâns 421.648 de voturi.

×
Subiecte în articol: gabriela firea laura codruta kovesi