x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Iordache, ales în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

Florin Iordache, ales în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2020   •   08:33
Florin Iordache, ales în funcția de președinte al Consiliului Legislativ

Fostul ministru al Justiției, deputatul Florin Iordache, a fost ales, ieri, prin vot secret, în cadrul ședinei online a celor două camere ale Parlamentului, în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost susținut de parlamentarii PSD și l-a avut ca principal contracandidat pe fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susținut de PNL. Zegrean a pierdut la o distanță de 144 de voturi.

Parlamentul României a desemnat, aseară, noile conduceri în cadrul Consiliului Legislativ. Este vorba despre funcția de președinte al acestui organism și de cea de șef al Secției pentru Evidență Oficială a Legislației și Documentare, după ce Șerban Iliescu și Gheorghe Popescu au demisionat.

Pentru funcția de președinte al Consiliulului Legislativ și-au depus candidaturile deputatul PSD Florin Iordache, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, dar și Ionuț Mazâlu, actualul secretar general al Consiliului. Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au dat aviz favorabil pentru toți candidaţii, iar aseară târziu, plenurile reunite au supus la vot, secret, alegerea președintelui.

Florin Iordache, susținut de PSD, a fost ales cu 185 de voturi pentru și 43 împotrivă, surclasându-l pe Augustin Zegrean, care a primit 41 de voturi pentru și 187 împotrivă. Ionuț Mazâlu a fost votat doar de doi parlamentari, 226 de voturi fiind împotrivă. Ca urmare, Birourile Permanente reunite au luat act de alegerea lui Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ. Florin Iordache nu va mai candida pentru un post de parlamentar, din partea PSD, în legislatura 2020-2024, el nefiind trecut pe listele electorale.

Proiect de lege pentru limitarea mandatelor la 5 ani

Tot ieri, Comisiile Reunite au validat și candidaturile pentru funcția de președinte al Secției pentru Evidență Oficială a Legislației și Documentare din cadrul Consiliului Legislativ. Prin vot secret online, a fost ales senatorul USR George Edward Dircă, care a primit 174 de voturi pentru și 17 împotrivă. Consiliul Legislativ este organismul care avizează toate inițiativele legislative
care sunt depuse în Parlament, înainte ca acestea să intre în dezbaterea senatorilor și deputaților.

Senatoarea USR Florina Presadă a anunțat, înainte de acest vot, că a depus la Camera Deputaţilor un proiect care prevede un termen de cinci ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ.

„Tocmai am depus la Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de modificare a legii de funcţionare a Consiliului Legislativ. Acesta prevede un termen de 5 ani pentru mandatul preşedintelui Consiliului Legislativ şi situaţii care pot atrage revocarea din funcţie a preşedintelui CL şi a preşedinţilor de secţii. Vă asigur că, dacă proiectul nu va trece de această majoritate parlamentară, ne vom bate pentru el în următorul legislativ”, a scris Presadă pe contul său de socializare.

×
Subiecte în articol: florin iordache