x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Iordache, numit constituțional la conducerea Consiliului Legislativ. Liberalii amenință CCR

Florin Iordache, numit constituțional la conducerea Consiliului Legislativ. Liberalii amenință CCR

de Ion Alexandru    |    19 Noi 2020   •   08:48
Florin Iordache, numit constituțional la conducerea Consiliului Legislativ. Liberalii amenință CCR

Florin Iordache este validat de CCR în funcția de președinte al Consiliului Legislativ, Curtea a respins, ieri, după două amânări, sesizările formulate de PNL și USR, care au contestat votul. După aflarea veștii, deputatul liberal Florin Roman a reluat seria atacurilor și a amenințărilor la adresa CCR, pe care o acuză că acționează politic, pro-PSD, amenințând-o, încă o dată, că, după alegeri, va fi „reformată”. 

 

În 22 octombrie, PNL a sesizat CCR cu privire la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Liberalii arată că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234. Evident, a fost invocată și o problemă de „moralitate”, întrucât, în calitate de ministru al Justiției, Iordache ar fi promovat OUG 13/2016.

Deși, odată cu numirea lui Florin Iordache, a fost votată în Parlament și numirea USR-istului George Eduard Dircă la conducerea Secției de Evidență Oficială a Legislației și Documentare din Consiliul Legislativ, grupul parlamentar al USR a atacat, printr-o altă sesizare, hotărârea la CCR. 

Ieri însă, Curtea Constituțională a respins ambele sesizări, reținând, în minută, că hotărârile Parlamentului prin care au fost făcute aceste numiri au fost adoptate cu respectarea prevederilor constituționale, respectiv „cu votul majorității parlamentarilor prezenți (majoritatea simplă)”. Curtea arată că „nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie”.

 

Liderul deputaților PNL a ieșit la atac

 

La scurt timp după decizia CCR, deputatul PNL Florin Roman, cel care a formulat sesizarea, a afirmat că „Curtea Constituțională a făcut, din nou, jocul politic al PSD. PNL a prezentat argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ”, a afirmat acesta. Roman a amenințat, direct, Curtea că, „după alegerile parlamentare din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic”.

Adrian Toni Neacșu, avocat, fost judecător, taie însă elanul lui Roman. „Numirea a fost constituțională, pentru că nu se cerea majoritatea calificată de jumătate din numărul parlamentarilor, ci majoritatea simplă din cei prezenți. Articolul 76 alineat 2 din Constituție spune expres asta. Cum am mai spus, domnul Florin Iordache rămâne președintele Consiliului Legislativ”, a precizat Neacșu.

×