x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Funeriu asmute ANI pe parlamentarii-rectori

Funeriu asmute ANI pe parlamentarii-rectori

de Aniela Nine    |    14 Apr 2011   •   13:08
Funeriu asmute ANI pe parlamentarii-rectori
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National

161151-funeriu.jpgMinistrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a trimis o scrisoare preşedintelui ANI prin care cere să fie luate măsurile ce se impun în cazul rectorilor aflaţi în incompatibilitate, întrucât termenul de 60 de zile în care aceştia ar fi trebuit să opteze pentru una din cele două funcţii a expirat.

Cei care ar fi trebuit să opteze pentru funcţia în care vor să rămână sunt Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Şefan Drăgulescu, rectorul UMF Timişoara şi Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila" Bucureşti, aceştia fiind şi parlamentari.

"Ca urmare a punctului de vedere din 1 martie 2011 în care opinaţi că în cel mult de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale deţinerea unei funcţii de conducere sau de demnitate publică şi /sau a unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic simultan cu deţinerea funcţiei de rector în universităile de stat, particulare sau confesionale, generează o situaţie de incompatibilitate şi că, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care deţin funcţia de rector trebuie să opteze între această funcţie şi cea de conducerea la un partid sau de demintate publică, având în vedere că termenul de 60 de zile a expirat, vă rog să dispuneţi luarea măsurilor legale în vigoare pentru clarificarea situaţiilor de incompatibilitate", a precizat Funeriu în scrioarea către ANI.

"Persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului. Funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada exercitării mandatului", potrivit Legii educaţiei.

Soţii, afinii şi rude până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere, de control sau de autoritate în aceeaşi universitate. (Alianţa sau afinitatea (nu "rudenia prin alianta) este legatura dintre soţ si rudele celuilalt sot. Adica, ginerele si socrul sunt afini. (afini de gradul I) La fel sunt nora si soacra/ ginerele si soacra/socru si nora. Sotul si fratele sotiei (cumnatul) sunt afini de gradul II. (fratele si sora sunt rude de gradul 2, iar afinitatea "imprumuta" gradul acesta).

×