x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea avertizează: Pericol pentru derularea obiectivelor de importanță strategică în București

Gabriela Firea avertizează: Pericol pentru derularea obiectivelor de importanță strategică în București

de Ion Alexandru    |    04 Aug 2020   •   11:25
Gabriela Firea avertizează: Pericol pentru derularea obiectivelor de importanță strategică în București

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a transmis, ieri, o scrisoare deschisă adresată președintelui României, premierului, ministrului Finanțelor și președinților celor două Camere ale Parlamentului, atrăgând atenția că iminenta blocare a conturilor Primăriei Municipiului București, din cauza unei situații vechi de 16 ani, pune în pericol obiective de importanță strategică. Este vorba despre o situație generată de respingerea proiectului de hotărâre de către Consiliul General prin care se dorea acoperirea datoriei Municipalității către afaceristul Costică Constanda, prin cedarea unui teren în Cartierul Francez. Gabriela Firea face apel către Executiv pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă sau la majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, pentru a se evita poprirea asupra conturilor instituției.

 

Edilul Capitalei arată că problema este foarte gravă, nu poate fi impusă actualei administrații, dar ar putea bloca întreaga funcționare a serviciilor de utilitate publică din Bucuresti, inclusiv pe cea a spitalelor. În scrisoarea deschisă, Firea arată că Primăria se află într-o situație financiară dificilă, agravată de instituirea mai multor popriri asupra conturilor, ca urmare a unor decizii definitive ale instanțelor pronunțate în anul 2019. „Astfel, în procesul intentat de Costică Constanda, Municipiul București trebuie să-i returneze acestuia 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anul al Capitalei. Deși am luat toate măsurile prevăzute de legislația în vigoare și am făcut deja plăți eșalonate de aproximativ 17 milioane euro, ne aflăm în situația în care, începând cu data de 3 august, Costică Constanda va popri conturile Municipiului București”, arată Gabriela Firea.

 

Constanda a notificat deja Municipalitatea

 

Pentru a putea respecta sentință definitivă și irevocabilă în procesul cu Costică Constanda, primarul general a supus spre aprobare, în trei ședințe succesive ale CGMB, proiectul de Hotărâre privind aprobarea dării în plată ca modalitate de executare silită a titlurilor executorii reprezentate de aceste decizii judecătorești. „Prin această dare în plată, suma totală datorată se reduce cu aproximativ 40%. Proiectul de Hotărâre a fost respins de fiecare dată. Menționăm că pentru a fi aprobat era nevoie de votul a 2/3 din consilierii generali prezenți. În aceste condiții, Municipiul București trebuie să achite, de urgență, întreaga sumă datorată lui Costică Constanda, respectiv diferența rămasă de plată de aproximativ 98 milioane euro. În caz contrar, așa cum a anunțat deja, acesta va bloca, începând cu data de 3 august 2020, toate conturile Municipiului București”, scrie primarul în documentul citat.
Conform Gabrielei Firea, din bugetul Municipiului București sunt suportate cheltuieli de importanță strategică privind alimentarea cu energie termică, transportul în comun, iluminat public, funcționarea celor 19 spitale aflate în coordonarea Municipalității, proiectele de investiții în infrastructura. „Atragem deci atenția că instituirea popririi conturilor Municipiului București, anunțată de Costică Constanda, va avea repercusiuni directe extrem de grave asupra calității vieții cetățenilor Capitalei”, mai precizează aceasta.

 

Variantele de ieșire din criză

 

Municipalitatea propune două variante pentru ieșirea din această situație. Prima se referă la majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru plata cheltuielilor curente și de capital ale Municipiului București, prin alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului a sumei de aproximativ 98 milioane de euro, necesară pentru stingerea datoriei către Costică Constanda. A doua variantă este majorarea plafonului de garantare a împrumuturilor, astfel încât Municipiul București să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor de investiții, conform prevederilor legale în vigoare, urmând să achite din sumele alocate de la bugetul de stat datoria către Costică Constanda 


 

×