x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea, declarație dură: Guvernul pune lacătul pe after-schoolurile private și impune tuturor școlilor condiții imposibil de îndeplinit! 

Gabriela Firea, declarație dură: Guvernul pune lacătul pe after-schoolurile private și impune tuturor școlilor condiții imposibil de îndeplinit! 

04 Sep 2020   •   17:16
Gabriela Firea, declarație dură: Guvernul pune lacătul pe after-schoolurile private și impune tuturor școlilor condiții imposibil de îndeplinit! 
Sursa foto: Lucian Alecu

Primarul General, Gabriela Firea, își exprimă îngrijorarea față de modul în care actuala guvernare gestionează deschiderea anului scolar în condițiile actuale și contestă măsurile luate în ceea ce priveste unitătile de învățământ.

 

”Dispreț față de zeci de mii de familii de români și, implicit, de bucureșteni, care au copii de vârsta școlară! Un guvern care îngroapă și micile investiții din educație! Guvernul pune lacătul pe after-schoolurile private și impune tuturor școlilor condiții imposibil de îndeplinit! 

Cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar, Ordinul 1.456 din 25 august 2020 (publicat în MO pe 28 august!) privind normele de igienă din unitățile de învățământ saboteaza sistemul privat de afterschool. 

Unitățile private care au în aceeași clădire activități de grădiniță și de afterschool trebuie să renunța la una dintre activități.

- Mii de familii care deja aveau copiii înscris la afterschool rămân fără nicio opțiune cu doar câteva zile înainte începerea anului școlar. 

Cele mai multe dintre aceste familii sunt în Capitală și în alte mari municipii. Din cele 300-400 de afterschooluri private aflate în această situație circa 250 se află în București. 

- E vorba de familiile de tineri activi, în care ambii părinți lucrează și care s-au stabilit în zonele urbane, departe de domiciliul bunicilor. 

Aceste familii nu mai au practic nicio opțiune pentru supravegherea copiilor după orele de curs de la școală.

- Totodată,  este o bătaie de joc pentru toate unitățile aflate în această situație care au făcut investiții și au încheiat deja contracte cu mii de părinți. 

- De asemenea, Ordinul în cauză obligă toate unitățile de învățământ din România să ia măsuri imposibil de implementat în cele doar câteva zile rămase până la începerea noului an școlar. 

Solicit Guvernului să revizuiască de urgență acest ordin care își bate joc de copii, de părinți și de mii de unități de învățământ din întreaga țară!

În cazul în care Guvernul nu va ține cont de haosul pe care creează în educație și condamnarea părinților care au copiii la afterschooluri private, vom ataca Ordinul în contencios administrativ,” scrie Gabriela Firea pepagina sa de Facebook.

 

Primarul Capitalei atrage atenția asupra principalelor aberații lansate de Guvernul Orban cu ocazia începerii noului an școlar.

 

„Iata principalele aberații dispuse de Guvernul Orban:

1) Unitățile de învățământ care desfășurau în aceeași clădire activitățile de grădiniță pentru preșcolari și cele de afterschool pentru școlari trebuie să renunțe la una dintre cele două activități.

- Art. 5, alin. (3) Creşele şi unităţile de învăţământ preşcolar, cu program prelungit, nu se cuplează cu unităţi şcolare de alt nivel sau cu instituţii de alt profil.

2) Grădinițele care funcționează în incinta unei unități școlare vor trebui închise dacă nu au posibilitatea de a stabili căi de acces și locuri de joacă separate. 

- Art 4. (8) Grădiniţele care funcţionează în incinta unor unităţi şcolare au căi de acces separate, spaţii de joacă separate şi sunt despărţite printr-un gard împrejmuitor faţă de curtea destinată elevilor.

3) Toate școlile, inclusiv cele care încă au WC-ul în curte, vor fi obligate să monteze în grupurile sanitare „chiuvete cu săpun” și „prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor”. Toate aceste modificări trebuie făcute în cele câteva zile rămase până la începerea anului școlar. 

- Art. 7. (3) În vestibulul grupurilor sanitare, în ateliere şcolare, în laboratoare (fizică, chimie, alimentaţie publică din cadrul şcolilor de profil), în antreul sălilor de mese, precum şi în vestibulul grupurilor sanitare din cadrul sălilor de educaţie fizică/sălilor de gimnastică şcolare se amenajează chiuvete - lavoare, cu săpun lichid sau solid şi prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor.

4) Toate creșele, grădinițele și internatele trebuie să se asigure un „izolator” respectiv o încăpere de minim 10-15 mp, dotată cu chiuvetă cu apă curentă caldă și rece și cu cel puțin două paturi. În această încăpere vor fi „izolați” copiii care prezintă simptome suspecte. 

5) Pentru unitățile de învățământ care nu au norocul de a se suprapune cu cerințele din acest Ordin se pun condiții imposibil de implementat în cele câteva zile până la începerea anului școlar:

- “orientarea ferestrelor sălilor de grupă sau de clasă, ale amfiteatrelor şi ale dormitoarelor spre sud, sud-est, sud-vest, est sau vest, în funcţie de zonele climatice”.

- Între clădirea unităţii şi accesul în curtea acesteia este prevăzut un spaţiu verde (cu lăţimea de minimum 25 de metri)

- Pentru asigurarea unei ventilaţii naturale permanente, oberlihturile au o suprafaţă totală de cel puţin 1/50 din suprafaţa încăperii; sensul de deschidere a acestora este spre interior şi în sus.

6) Unităților învățământ li se impune respectarea unor parametrii imposibil de măsurat de către conducerea sau administratorii școlii: 

- Art. 10 (1) Toate încăperile destinate copiilor şi tinerilor sunt prevăzute cu ventilaţie naturală. Mijloacele de ventilaţie trebuie să asigure o împrospătare a aerului de cel puţin 1,5 schimburi de aer pe oră în încăperile de grupă din unităţile pentru antepreşcolari şi preşcolari, 3 schimburi pe oră în sălile de clasă şi de cursuri pentru elevi şi studenţi şi 5 schimburi pe oră în grupurile sanitare. Eficienţa ventilaţiei se apreciază prin metode de laborator.

- Art. 10 (2) Viteza curenţilor de aer din încăperile destinate copiilor şi tinerilor nu va depăşi 0,3 m/s.

7) Ordinul introduce practic vaccinarea obligatorie, condiționând accesul la un drept constituțional, ceea ce nu se poate face decât prin lege. La înscrierea copilului la unitatea de învățământ trebuie prezentate „dovada de vaccinare”.

- Art. 3, alin. 1, lit. a, La înscrierea în unităţile de învăţământ sunt necesare: adeverinţa de înscriere în colectivitate eliberată de medicul de familie sau de medicul colectivităţii din care provine copilul, dovada de (re)vaccinare (carnet de vaccinări) şi, după caz, fişa medicală de la unitatea frecventată anterior”, explică Gabriela Firea.

 

×
Subiecte în articol: gabriela firea