x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gabriela Firea și Traian Băsescu au renunțat la mandatele în Consiliul General al Capitalei

Gabriela Firea și Traian Băsescu au renunțat la mandatele în Consiliul General al Capitalei

de Ion Alexandru    |    20 Oct 2020   •   10:26
Gabriela Firea și Traian Băsescu au renunțat la mandatele în Consiliul General al Capitalei

Judecătoria Sectorului 1 a luat act, ieri, de cererile formulate de Gabriela Firea, fost primar general al Capitalei, și Traian Băsescu, actual europaramentar, de renunțare la mandatele de membri în Consiliul General al Municipiului București, obținute în urma alegerilor locale din 27 septembrie. Același gest a fost făcut de mai mulți candidați de pe lista PSD, cu excepția fostului președinte al LPF, Dumitru Dragomir, care, deși nu a renunțat, mandatul său a fost invalidat. În rest, toate celelalte mandate au devenit oficiale, conform hotărârii instanței.

Pe lista consilierilor aleși din partea PSD ale căror mandate au fost validate, ieri, de Judecătoria Sectorului 1, se regăsesc fostul antrenor al echipei naționale de fotbal, Anghel Iordănescu, multipla campioana olimpică la canotaj Elisabeta Lipă, precum şi
actriţa Monica Davidescu. Totodată, au fost validate mandatele consilierilor generali Vlad Voiculescu şi Ana Maria Ciceală, din partea Alianței USR-PLUS, dar şi al social-democratrului Aurelian Bădulescu.

Pe de altă parte, judecătorii au invalidat mandatele a zece consilieri generali, printre care se află şi Dumitru Dragomir. „Invalidează mandatele următorilor consilieri locali declaraţi aleşi pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti: 1. Firea Gabriela; 2. Roman Petre 3. Dinu Corneliu-Constantin; 4. Pancu Daniel Gabriel; 5. Ilieşiu Sorin; 6. Băsescu Traian; 7. Constantin Ioana Felicia; 8. Neamţu George-Mihail; 9. Moise Costin-Sebastian şi 10. Dragomir Dumitru”, a decis Judecătoria Sectorului 1.

Invalidarea vine ca urmare a faptului că toate persoanele în cauză, cu excepția lui Dumitru Dragomir, au renunțat la mandatele obținute. Decizia instanței este executorie, însă poate fi atacată cu apel în termen de trei zile de la comunicare.

 

Mitică Dragomir nu vrea să renunțe la mandat

Majoritatea celor care au renuțat la mandatele de consilieri generali au fost propuși pe lista de candidați de ex-primarul general al Capitalei, Garbriela Firea, însă componența echipei nu a fost, ulterior, agreată de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, în data de 8 octombrie, Dumitru Dragomir, ales pe listele PSD, declara că nu va renunţa la mandatul de consilier general, invocând faptul că a fost „ales de popor”. În replică, Ciolacu a precizat că prezenţa lui Dumitru Dragomir în Consiliul General este „inoportună”, iar situaţia acestuia va fi analizată de organizaţia partidului din Sectorul 3.

Odată cu validarea Consiliului General al Capitalei, ar fi trebuit să fie validat și mandatul de primar general al Capitalei, obținut de
Nicușor Dan. Săptămâna trecută, edilul ales declara că preluarea mandatului său va mai întârzia 7 - 10 zile, din cauză că, potrivit Codului administrativ, edilul general trebuie să preia mandatul odată cu Consiliul General, însă acesta nu a fost validat încă de instanţă.

×