x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Grațiela Gavrilescu: Nu putem înființa câte o DNA pentru fiecare domeniu susceptibil de corupție!

Grațiela Gavrilescu: Nu putem înființa câte o DNA pentru fiecare domeniu susceptibil de corupție!

09 Apr 2020   •   20:08
Grațiela Gavrilescu: Nu putem înființa câte o DNA pentru fiecare domeniu susceptibil de corupție!

Grațiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului, a criticat inițiativa USR privind înființarea unei structuri tip DNA, care să se ocupe de infracțiunile de mediu. Ea spune că în teorie este simplu, dar în practică s-ar dovedi imposibil de făcut și spune că în primul rând ar trebui aplicate corect legile existente, care la rândul lor ar putea fi îmbunătățite.

Ajuns la CSM, proiectul nu a primit aviz favorabil.

”Oricât de drag le-ar fi unora zornăitul de cătușe pe care și-au clădit cariera politică, nu putem ignora realitatea: Nu putem înființa câte o DNA pentru fiecare domeniu susceptibil de corupție!
Ceea ce însă TREBUIE să facem este, în primă instanță, adică AZI. să vrem să aplicăm legea EXISTENTĂ corect. Si in al doilea rand, SĂ o ÎMBUNĂTĂȚIM în adevăratul înțeles al cuvântului. Prin modificarea ei, să deblocăm lucrurile, nu să le complicăm și mai mult!
Am văzut, în textul proiectului legii propus, că inițiatorii vorbesc despre 295 de posturi de procurori, 290 de ofițeri și agenți de poliție judiciară, sute de specialiști și personal auxiliar...
Din condei, este simplu. Practic - imposibil! De unde să îi luăm?” spune Grațiela Gavrilescu.

Între timp, plenul CSM a avizat negativ proiectul de lege depus de parlamentarii USR.

„Pe parcursul anului 2015, când în competențele Ministerului Mediului se aflau și pădurile, am constatat, cu groază, în ce mod și în ce ritm ajunseseră să fie defrișate.Este de notorietate că am făcut public acest lucru și am și întreprins, imediat, măsuri: 
în 2015 am adoptat noul Cod Silvic, am înființat Garda Forestieră și, nu în ultimul rând, am ordonat cel mai amplu și mai drastic control pe toată filiera lemnului, mergând până la celebra firmă austriacă. Un control fără precedent, ale cărui concluzii au ajuns la parchet...
În următorul mandat, când Ministerul Mediului s-a desprins de Ministerul Apelor si Padurilor au apărut alte aspecte extrem de grave, legate, în special, de depozitele de deșeuri și calitatea aerului. Din nou, controale. Din nou, dosare.
Din punctul meu de vedere, domeniul mediului nu are granițe și nici culoare politică, pentru că ne afectează pe toți. Și, cu niciun preț, nu trebuie politizat!
Da! Și eu am constatat că infracțiunile de mediu ar trebui instrumentate și judecate cu celeritate și că pedepsele ar trebui înăsprite! Deci, ceva trebuie făcut!
Dar nu în grabă, doar de dragul creșterii vizibilității, și cu riscul declanșării unui NOU FOCAR DE POTENȚIALE ABUZURI ALE JUSTIȚIEI!” susține fostul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În urmă cu câteva luni, Grațiela Gavrilescu a depus un proiect de lege pentru modificarea actualului cadru legal, pentru înăsprirea acestuia, prin introducerea infracțiunii de furt calificat de arbori, pentru descurajarea defrișărilor ilegale și a furtului de material lemnos. Propunerea vine în condițiile în care marea majoritate a furturilor de material lemnos este înfăptuită de persoane fizice, cantiatea furată de masă lemnoasă nu depășește pragul impus de lege și, astfel, se ajunge doar la încadrarea drept contravenții ale regimului silvic.

Potrivit iniţiativei USR, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar funcţiona în cadrul Parchetului General şi va fi condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Numărul maxim de posturi este prevăzut astfel: 295 de procurori, 40 de specialişti, 270 de angajaţi ca personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară şi 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii USR Stelian Ion, Silviu Dehelean şi Cornel Zainea şi senatorii USR George Dircă, Allen Coliban şi Mihai Goţiu.

 

×
Subiecte în articol: Grațiela Gavrilescu