x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul a decis. Cere încă 30 de zile de stare de alertă. Care sunt propunerile

Guvernul a decis. Cere încă 30 de zile de stare de alertă. Care sunt propunerile

de Ion Alexandru    |    17 Iun 2020   •   09:11
Guvernul a decis. Cere încă 30 de zile de stare de alertă. Care sunt propunerile

Executivul condus de Ludovic Orban rămâne ferm pe poziții și cere Parlamentului încuviințarea prelungirii stării de alertă, cu încă 30 de zile, începând de astăzi. Se relaxează unele restricții, în sensul că slujbele religioase vor fi permise și în interiorul lăcașurilor de cult. Rămân, însă, multe restricții și obligativități. PSD, prin liderul Marcel Ciolacu, spune că liberalilor “le-a venit mintea la cap”, însă nu a precizat dacă va vota propunerea Guvernului în forma adoptată sau dacă, mâine, vor fi făcute modificări. 

 

Conform Hotărârii adoptate ieri de către Comitetul Special pentru Situații de Urgență, Guvernul propune prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, pe întreg teritoriul României, până în data de 17 iulie 2020. În anexa hotărârii care a fost înaintată Parlamentului, se află nu mai puțin de 51 de articole cu măsuri propuse a fi instituite în această perioadă.


Astfel, se cere continuarea obligativității purtării măștilor de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comum, în spațiile comerciale și la locul de muncă. De asemenea, se dorește continuarea carantinării sau izolării la domiciliu a persoanelor care vin din state exceptate de la această măsură. Persoanele care pleacă din România și care petrec într-o țară exceptată de la această măsură, o perioadă mai mică de 14 zile, nu vor intra, la revenirea în țară, în carantină sau izolare la domiciliu.


În actul normativ se mai propune ca persoanele izolate sau carantinate, dar care nu prezintă simptome să poată participa la ceremoniile de înmormântare, în cazul decesului unei rude sau afin până la gradul 3. Foarte important, însă, se dorește menținerea interdicției privind organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni și a altor întruniri din spații închise.

 

Reguli propuse

Ludovic Orban a anunțat că se vor permite slujbele religioase în interiorul bisericilor. Se vor permite spectacolele de tip drive-in, însă se propune interzicerea participării la evenimente din spații deschise a mai mult de 50 de persoane. Mai mult, se cere interzicerea depasării, în interiorul localităților, a grupurilor mai mari de șase persoane care nu aparțin aceleiați familii. 
Nu se deschid restaurantele din interiorul hotelurilor sau pensiunilor și se suspendă în continuare activitatea piscinelor, locurilor de joacă și a sălilor de joc din interiorul clădirilor. Se propune menținerea triajului epidemiologic. Creșele, grădinițele și after-school-urile, pe perioada vacanțelor, se deschid numai cu respectarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

 

Votul în plen are loc mâine

Mâine, Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului urmează să supună la vot aceste propuneri. PSD și USR au precizat, deja, că doresc prelungirea stării de alertă cu maximum 15 zile. Ieri, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că liberalilor “le-a dat Dumnezeu mintea de pe urmă! După atâtea luni, românii vor avea din nou dreptul să-și exprime liber credința, să meargă să aprindă o lumânare și să asculte slujba! (…) Dacă s-ar gândi și la români, nu doar la afacerile lor, ar trebui să dea drumul și la economie! Nu votăm nicio prostie a PNL, ci doar acele măsuri necesare, într-adevăr, pentru sănătatea populației!”, a spus Ciolacu.

Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta rămân, la rândul lor, pe poziție și nu vor vota prelungirea stării de alertă.

 


 

×